Buğdayın tükettiğimiz kısmı başaktan ayrılmış taneleridir. Buğday topraktan çıkar, tekrar toprağa düşer ve çoğalır. Bu haliyle o, yaşama dönüşün ilk sembollerinden biri olmuştur. Buğday, Sümerlerde bolluğun ve bereketin sembolü idi. Türk halk kültüründe de buğday; bolluk, bereket, verimlilik, uğur, iyi şansın sembolüdür ve hatta nazarlık sembollerinde yerini alır. Seher vakti bir su kenarına çamurdan ev yapılarak bu evin içine buğday konulursa o yıl mahsulün bol olacağına, su yalağına buğday serpmenin ya da hacca giderken yanına buğday alan kişinin döndükten sonra buğdayı ambara saçmasının bereket getireceğine, yere dikilen buğdayın ezilmesi halinde bereketin kaçacağına, haneye bereket getirmesi için duvara, tavana, mutfağa buğday başağı ve mısır asılmasının iyi olacağına, buğday biçilirken çift başlı başağa denk gelinmesinin şans ve uğur, rüyada buğday görmenin ise rızk ve berekete delalet ettiğine, lohusaların göğüslerine buğday başaklarını sokarlarsa sütlerinin kesilmeyeceğine inanılır*.

Buğday Kepeğinin Faydaları (H2)

Buğdaydan birçok ürün elde edilir; makarna, kuskus, irmik, bulgur, buğday kepeği gibi. Bugün size buğday kepeğinden bahsetmek istiyorum. Buğday kepeği çok faydalı bir besindir.  Gelin, buğday kepeğinin faydalarını hep birlikte öğrenelim. 

  • Buğday kepeği sindirimi destekler. Yüksek posa içeriği ile hem bağırsak hareketlerini artırır hem hazımsızlığa iyi gelir hem de bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterol seviyesini dengeler. 
  • Buğday kepeği bağırsaklardan toksin emilimini azaltarak bağırsak kanserinden korur. Tokluk hissini artırarak zayıflama sürecine destek olur.
  • Veganlar ve vejetaryenler için iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 
  • B1 vitamininden zengin olduğu için stres yönetimini kolaylaştırır. 

Bu vesileyle bayram sofralarınızda durum buğdayı irmiğindan yapılmış makarnaya, tatlılarınızda ise buğday kepeğine yer vermenizi öneririm. Yeri gelmişken size sağlıklı, şekersiz, buğday kepekli bir kurabiye tarifi vereyim.

Hurmalı Buğday Kepekli Kurabiye Tarifi

Malzemeler: 

  •  1 çay bardağı ceviz,
  •  3 yemek kaşığı tereyağı veya Hindistan cevizi yağı,
  •  Bir çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu
  • 12 adet sıcak su ile yumuşatılmış büyük boy hurma (Çekirdekleri çıkarılmış olarak)
  • 2/3 su bardağı rendelenmiş ve pişirme kabında yumuşatılmış havuç
  • 4 yemek kaşığı buğday kepeği

Tarifin Yapılışı: (H5)

  1. 1. Bir mutfak robotunda ceviz, Hindistan cevizi yağı, tarçın ve tuzu karıştırın.
  1. 2. Üzerine kalan malzemeleri ekleyin, yuvarlayarak şekillendirin, 175 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.

Nuh’un Ankara Makarnası mutfağından şeflerimizin özenle hazırladığı sağlıklı ve lezzetli buğday kepeği tariflere de tıklayarak ulaşabiliriz. 

 

Dr. Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

KAYNAKÇA:

*Altıer, S. Kültür Araştırmaları Dergisi, Anadolu Türk Kültüründe Buğday/Başak ve Görsel Dile Aktarımı, 2022, 12: 30-62.   

3eö

Yorum yap!

İlgili İçerikler