salcali_barbunya

Mutfağımızın en önemli lezzet kaynaklarından biri olan, yaz mevsiminde ülkemizdeki birçok evde tatlı bir telaşa sebep olan bir malzeme salça. En yaygın kullanılan çeşidi olan domates salçası, domatesin kendine özgü tatlı ekşi tadı ve asiditesinden yıl boyu yararlanmamızı sağladığı gibi mutfağımızın klasikleri olan tencere yemeklerinin neredeyse hepsinde kullanılır. Yalnızca yemeklere kattığı lezzet ile değil mutfağımızdaki pişirme tekniklerine yaptığı katkı ile de öne çıkan bu ürün, tencere yemeklerindeki malzemeleri suyunu ve formunu kaybetmeden kavurmamıza, yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı hale getirmekte de kullanılır. Tüm çeşitleriyle vazgeçilmez bir sos malzemesi olan salça, etlerin nar gibi kızarmasına katkı sunduğu gibi sevilen bir marinasyon malzemesi olarak da kullanılır. Adeta bir gastronomi cenneti olan ülkemizin doğu illerinde geleneksel yöntemlerle üretilen özel biber salçaları da bölgenin en özel lezzetlerini olmazsa olmaz malzemeleri arasındadır. 

En yalın ve en sevilen makarna tariflerinden biri olan ve hemen herkesin lezzet dolu hatıraları arasında yer edinen salçalı makarnayı ortaya çıkaran bu lezzet, biber salçası halinde ekmeğin üzerine sürülerek bile sıkça tüketilir ülkemizde. Ülkemiz mutfağında çok özel bir rol oynayan bu harika malzeme ve makarnanın benzersiz lezzet ortaklığıyla ortaya çıkan onlarca tarifi bir çırpıda saymamız mümkün. 

Enfes Salçalı Makarna Tarifleri
spaghetti makarna

Tabii hem domates hem de biber salçası kullanılarak hazırlanabilecek bu bilindik tariflerin yanı sıra tam bir lezzet oyuncusu olan bu malzeme ile birçok yeni tarif oluşturmak da hiç zor değildir. İsterseniz gelin farklı salça çeşitleri ve makarna kullanılarak hazırlayabileceğimiz enfes tariflerden bazılarına hep birlikte bir göz atalım. 

Patlıcanlı Fırın Makarna 

Salçanın eşsiz bir rol oynadığı ülkemiz mutfağının eşsiz lezzeti patlıcan kebabına makarnadan harika bir katkı.

Salçalı Fırın Makarna 

Mutfağımızın vazgeçilmez klasiği salçalı makarnayı fırında pişirmeyi de deneyebilirsiniz. 

Salçalı ve Cevizli Makarna 

Salça ve cevizin eşsiz uyumuyla lezzetlenen harika bir makarna tarifi. 

Muhammara Soslu Makarna 

Doğu Akdeniz’in eşsiz lezzetlerinden muhammara sizce de çok iyi bir makarna sosu olmaz mı?

Biber Salçalı Mantı Makarna 

İçinde çeşit çeşit lezzeti barındırabilen mantı makarnayı, acılı lezzet toplarına dönüştüren farklı bir tarif. 

İki Lezzetli Salça Çeşidi: Domates ve Biber Salçası 

Salçanın lezzet kattığı makarna tarifleri ile her evde bulunan bu harika malzemeyi farklı biçimlerde nasıl kullanabileceğimize dair bir fikir edinmiş olduk. Şimdi salçanın lezzet dolu iki farklı çeşidi hakkında faydalı bilgiler edinerek mutfak tekniğimizi biraz daha ilerletebiliriz. Salçanın iki harika  çeşidi, domates ve biber salçası hakkında bilgiler sizlerle…

Domates Salçası 

Usta aşçıların “yemeğin koruyucusu” olarak nitelendirdiği bu malzeme, mutfağımızın en vazgeçilmez lezzet ögelerinden biridir. Özellikle mevsiminde, lezzet dolu domateslere ulaşamadığımız kış aylarında imdadımıza koşan bu bu ürün sayesinde yemeklerimiz lezzetlenir. Domates salçası aynı zamanda mutfağımızdaki en iyi marinasyon ve sos malzemelerinden de biridir. 

Domates salçası içeriğinde bulunan bol miktarda A vitamini sayesinde göz sağlığını korunmasına yardımcı olur, katarakt oluşumunu geciktirir. beyaz kan hücresi üretimini destekler. Ayrıca içerdiği likopen sayesinde kimi kanser türlerine karşı koruma sağlar. 

Biber Salçası 

Mutfaklarımızda acı ve tatlı versiyonlarıyla yer alan, tencere yemeklerinde domatese eşlik edebildiği gibi kendine özgü lezzetli acısıyla ülkemizin birçok özel tarifine de vazgeçilmez zolarak katılan bir malzemedir biber salçası. Fırın lezzetleri için hazırlanan ve onların nar gibi kızarmasını sağlayan soslar, salçanın çiğ olarak kullanıldığı kısır gibi lezzetler ve iştah açıcı bir acılık eklemek istediğimiz bir çok tarifte biber salçası imdadımıza koşar. 

Biber salçası içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir, yapısında bulunan antioksidanlar sayesinde vücudumuzun hücresel boyutta aldığı hasara karşı koruma sağlar. Ayrıca içerdiği potasyum ile yüksek tansiyonla mücadeleyi destekler. 

Mutfaklarımızın vazgeçilmez lezzet kaynağı salça ile makarnanın bir araya geldiği tariflerden bize yeni fikirler verecek örnekler gördük. İki enfes salça çeşidi, domates ve biber salçası hakkında aldığımız bilgiler ile de bu örnekleri pekiştirdik. Şimdi benzersiz lezzet ikilisi makarna ve salçayı kullanarak harika tarifler hazırlayabiliriz. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin de mutfaktaki çalışmalarınızı kolaylaştırmak için hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.   

Yorum yap!

İlgili İçerikler