Catherine de Medici… Bu ismi hiç duydunuz mu? Cevabınız hayırsa; ekler, profiterol, fırında makarna gibi birbirinden lezzetli bu tariflerin sahibinin Catherine de Medici olduğunu size söylemek isteriz.

İtalyan asıllı Catherine de Medici; talihsiz hayat hikayesi, dirayetli duruşu, gastronomi merakı ve Fransız Kraliçesi oluşu ile tarihe adını yazdırmışken her bir evladı vefat ettikçe tahta bir diğer oğlunun geçmesiyle üç kralın annesi olarak da adından söz ettirmiştir. 1500’lü yıllarda yaşamış Medici’nin doğumundan iki hafta sonra annesini ve bir ay sonra babasını kaybetmiş olmasının yanı sıra yanında büyüdüğü akrabaları da teker teker vefat etmiştir. 14 yaşında Fransız sarayına gelin giden ve yanında tam anlamıyla gastronomik bir çeyiz götüren Catherine de Medici, yeni evi olan Fransa’da yemek festivalleri düzenlemiş, ekmek sorununa çözüm getirmeye çalışmış, ekler ve profiterol tatlılarının temeli olan choux hamurunu ve yemeklerin bekçisi olarak adlandırılan sosların en önemlilerinden olan beşamel sosunu Fransız mutfağına kazandırmıştır. Gelin isterseniz öncelikle bu lezzetli sosu birlikte öğrenelim sonra da makarna ile birleşimi için kolları sıvıyalım.

Beşamel Sos ve Fırında Makarnanın Özellikleri 

firinda makarna

Yemeklerin vazgeçilmez soslarından biri olan beşamel sos, ana malzemesi un ve tereyağ olan ve Fransız mutfağında “roux” olarak bilinen meyaneye süt eklenerek yapılır. Bu pürüzsüz ve kremsi sosa makarna eklenince damaklardaki lezzet şöleni de kaçınılmaz olur.

Makarnanın en iştah açıcı sunumlarından birine sahip olan fırın makarna, damakta bıraktığı lezzetli dokusu ile harika bir ana öğün haline gelir. Hele bir de durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna ile pişirilmişse, fırında makarnaya “sağlıklı” tanımını da ekleyebiliriz.  Lezzetli ve sağlıklı sıfatlarının yanı sıra fırında makarnanın, misafir sofraları için ideal ve ekonomik bir tarif  olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Makarna glisemik indeksi düşük bir besindir ve bu nedenle uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Fırında makarnaya ekleyeceğiniz beşamel sosunu, zeytinyağı ile yaptığınızda ise mide iç çeperini yağ ile sardığı ve tokluk hormonlarının salınımını uyardığı için misafiriniz “Daha ne yesem..” diye düşünmek zorunda kalmaz. Şakası bir yana, fırında makarnayı farklı şekillerde hazırlayarak farklı sağlıklı ana öğünler hazırlayabilirsiniz. Mesela, yaz mevsiminin son demleri olan bugünlerde yaza damgasını vuran bir besin olan patlıcan ile fırında makarnayı birleştirerek sağlıklı bir tarif üretebilir ya da mutfakların klasik tarifi salçalı makarnayı fırın makarnayla hazırlayarak farklı bir lezzet deneyimleyebilirsiniz.

Patlıcanın Faydaları Nelerdir? 

Patlıcan antosiyanin adında çok kuvvetli bir antioksidant içerir. Ayrıca, kadın sağlığını ilerleyen yaşlarda korumanın en önemli unsurları rahim ve meme sağlığını korumaktır. Bunun içinde antioksidantlara ihtiyaç duyulur. Patlıcandaki antosiyanin bu anlamda destek sağlar. Hem sağlığınızı koruyan hem de damağınıza hitap eden patlıcanlı fırında makarnayı denemeden karar vermeyin deriz.

Salçanın Faydaları Nelerdir?  

Erkek sağlığını ilerleyen yaşlarda koruyabilmek için de likopen bakımından zengin beslenmek gerekir çünkü likopen, prostat sağlığını korur ve güçlendirir. Domates ise likopen bakımından zengin bir besindir, üstelik pişirilirse likopen içeriği daha da artar. Bu nedenle, salça domatesten daha iyi bir likopen kaynağıdır. Erkek sağlığını güçlendiren bir tarif olarak salçalı fırında makarnayı da denemenizi tavisye ederiz.

Fırında makarnanızı beşamel sosla hazırlayabileceğiniz gibi sade olarak da tüketebilirsiniz. Nitekim makarna, besleyici özellikleri (B vitaminlerinden zengin yapısı, posadan zengin oluşu, mikrobiyotanızı güçlendiren prebiyotik özelliği), uzun süre tok tutan yapısı (glisemik indeksinin düşüklüğü), kolay bulunabilir oluşu, hızlı hazırlanabilmesi ve ekonomik olmasıyla her yaştan insanın ana öğünü olabilecek kıymetli bir yiyecektir.  Tüm bu özellikleri taşıyan tek bir makarna türü vardır. Bu da durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnadır. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Sofranızı farklı fırın makarna tarifleriyle zenginleştirin.

Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler