Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin batı kıyılarına ev sahipliği yapan Ege Bölgesi, sağlık dolu Akdeniz mutfağının en güzel örneklerinden oluşan bir gastronomik zenginliğe sahiptir. Bölgenin köklü bir tarihe sahip olan, en büyük şehri İzmir de bu zenginlikten payını fazlasıyla almıştır elbette. Akdeniz mutfağının alametifarikalarından biri olan enfes deniz ürünleri, binbir çeşit ot ile hazırlanan tarifleri, kendine özgü tatlıları ve hatta özel sokak lezzetleriyle öne çıkan İzmir; ülkemizin benzersiz bir mozaiği andıran yemek kültüründe apayrı bir yere sahiptir.
Tazecik sebzelerle yapılan zeytinyağlı ve soğuk atıştırmalıklar, Ege’nin zengin bitki örtüsünde yer alan otlarla hazırlanan kavurmalar, doğal olanın en rafine haliyle tabaklara yansıtıldığı kabak çiçeği dolması gibi benzersiz tarifler İzmir mutfağına asıl rengini veren lezzetler olarak düşünülebilir. Tabii yalnızca titizlikle hazırlanmış sofralarda yer alan rafine lezzetler değil, mütevazı oldukları oranda nefis İzmir sokak lezzetleri de bu mutfağın ayrılmaz bir parçasıdır. Enfes kelle söğüşten, İzmir usulü kokorece, boyozdan midyeye çok sevilen sokak lezzetleri, İzmir’in mutlaka denenmesi gereken yiyecekleri arasındadır. Tabii son zamanlarda, bu lezzetler şehrinden çıkıp bütün ülkede keyifle tüketilmeye başlanan İzmir Bombası gibi bir tatlının da adını anmadan geçmemek lazım. İzmir mutfağı, Ege’nin benzersiz doğal ürünlerinin buluşmasıyla elde edilen zengin lezzetleriyle bölgenin köklü tarihini sofralara taşır.
İzmir’in Benzersiz Yerel Ürünleri
Şehirlere özgü harika lezzetlerin ortaya çıkışında en önemli rolü oynayan faktörlerden biri de o şehrin benzersiz yerel ürünleridir. Peki, İzmir’e özgü bu çok özel yerel ürünler hangileri? Gelin bazılarını hep birlikte öğrenelim.
İzmir Tulum Peyniri
İnek sütünün yanı sıra keçi ve koyun sütü de kullanılan, bol yağlı ve yoğun bir lezzete sahip İzmir Tulum Peyniri, ülkemizin en sevilen peynir çeşitlerinden biridir.
Urla Sakız Enginarı
Akdeniz mutfağının vazgeçilmez ve şifa dolu sebzesi enginarın bu İzmir’e özgü coğrafi işaretli çeşidi, diğerlerine göre daha erken hasat edilmesiyle öne çıkıyor.
Ege Sultani Üzümü
Çekirdeksiz üzüm denildiğinde ilk akla gelen üzümlerden biri olan bu tür, mevsiminde keyifle tüketildiği gibi farklı ülkelere ihraç edilerek ülkemizin zenginliğine de katkıda bulunur.
Çavuşdağı Kuru Fasulyesi
İnce kabuklu olmasıyla öne çıkan bu fasulye çeşidi, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemler uygulanmadan üretilen doğal bir besindir.
Bademli Koruk Şerbeti
Dikili ilçesinde 100 yılı aşkın zamandır geleneksel yöntemlerle üretilen bu şerbet, olgunlaşmamış üzümden gelen ekşiliği ve ferahlatıcı özelliği ile çok sevilir.
İki Enfes İzmir Tarifi
Akdeniz mutfağının en güzel örneklerini içermesinin yanı sıra kendi yerel geleneklerinin zenginliğini de tabaklara taşıyan İzmir mutfağı hakkında genel bir izlenim edindik. Şimdi, İzmir’in yerel ürünlerinin kullanıldığı ve ilhamını şehrin ünlü yemeklerinden alan iki tarifi sizlerle paylaşabiliriz. Malzemeleri ve hazırlanışlarıyla sofralarınıza bir İzmir esintisi getirecek bu iki tarif: İncirli Tulum Peynirli Makarna ve Makarnalı Patlıcan Silkme.
İncirli Tulum Peynirli Makarna
İzmir Tulum Peyniri’nin kendine özgü derin lezzeti, içerdiği enfes süt yağı ve tuzluluğu ile kontrast oluşturan harika Ege meyvesi incirin tatlılığı, bu farklı tarifin temelini oluşturuyor. İki farklı tadın oluşturduğu bu uyum, bir başka Akdenizli olan makarnanın doyuruculuğu ve sağlıklı özellikleriyle bir araya gelince, şaşırtıcı ölçüde dengeli bir lezzet ortaya çıkıyor.
Tarifimizin malzemelerinden tulum peyniri, içerdiği bolca kalsiyum ile kemik sağlığını destekleyip kemik erimesi (osteoporoz) riskini düşürürken incir de içerdiği pektin sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı oluyor.
Makarnalı Patlıcan Silkme
Çeşitli sebzeler ve etin kendi suyuyla pişirilmesi tekniğine dayanan geleneksel silkme tarifi İzmir’de yaygın olarak patlıcan kullanılarak yapılır. Bol sulu enfes domatesler, patlıcan ve kırmızı etin birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bu tarifi, makarnanın lezzet dolu dokunuşuyla zenginleştirmek de bizce çok iyi bir seçim.
Bu nefis tarifte yer alan patlıcan, içerdiği bolca lif sayesinde uzun süreli tokluk hissi verir ve kilo vermek isteyenlerin iştahlarını kontrol altında tutmalarını kolaylaştırır. Domates ise içerdiği likopen sayesinde antioksidan etki gösterir ve kimi kanser türlerine karşı koruma sağlar.
Ege’nin incisi İzmir’in eşsiz bir zenginliğe sahip olan mutfağı hakkında bilgiler edindik ve bu mutfağa has özellikler taşıyan iki enfes tarifi gördük. Şimdi hemen işe girişip sofralarımıza Ege esintileri getirecek bir yemek hazırlamanın tam zamanı! Mutfaktaki çalışmanızda size yardımcı olacak bir desteğe ya da yeni tarifler öğrenmeye ihtiyacınız varsa Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin de hep yanınızda olduğunu unutmayın! Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesini görmek için hemen tıklayın!