gaziantep sumağı

Farklı iklimlere, coğrafi özelliklere ve özgün kültürlere sahip şehirleriyle Türkiye, dünya üzerinde pek az rastlanan bir zenginliğe sahip olan hayranlık uyandırıcı bir ülke. Fakat hepsi birbirinden özel lezzetlerle dikkat çeken şehirlerimiz arasında biri var ki o herkesin kabul edeceği üzere tam bir gastronomi cenneti. Evet, Gaziantep’ten söz ediyoruz. Tam bir lezzetler şehri olan ve sakinlerinin de bununla haklı olarak bolca övündüğü Gaziantep, yalnızca özel lezzetleriyle değil en lüks lokantalardakinden evlerde kurulan mütevazı sofralara neredeyse her şeyin eşsiz bir lezzete sahip olmasına alışmış insanların şehridir.

Lezzet çıtasını ulaşılması güç noktalara taşıyan ve bu özelliği sayesinde UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na alınan Gaziantep; baklava, katmer, beyran, Ali Nazik gibi dünya gastronomi kültürüne mal olmuş şaheserlere sahip olduğu gibi gizli kahraman niteliğinde pek çok nefis tencere yemeğine, soğuk atıştırmalığa, sebze ve meyvelerle zenginleşen sayısız kebap çeşidine, çeşit çeşit aş ve çorbaya da sahiptir. Yani bir Gaziantepli sabah kahvaltısını enfes bir beyran ile yaparken öğle yemeğinde dünya mutfağının en komplike lezzetlerinden biri olan Şiveydiz ile birlikte yöresel bir bulgur pilavı olan Loğlazlı aşını yiyebilir, günün sonunu ise Babagannuş eşliğinde nefis bir patlıcan kebabıyla getirdikten sonra deyim yerindeyse pastanın çileğini çıtır çıtır bir baklava ile kondurabilir.

Gaziantep Mutfağının Benzersiz Ürünleri 

masanın üzerindeki zahterli ekmek

Tabii dünyanın en dikkat çekici lezzet merkezlerinden biri olan bu şehrin en özel tarifleri, ancak mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan benzersiz yerel ürünlerle yapılabilir. Peki, Gaziantep mutfak kültürünün benzersiz ürünleri hangileridir? Gelin bu ürünlerden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Zahter Balı 

Gaziantep’in zengin bitki örtüsünden beslenen arıların ürettiği ve hiç bir kimyasal katkı içermeyen bu bal, şehrin kahvaltılarını zenginleştiren lezzet ve şifa dolu bir üründür.  Zahter balı, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Patlıcan 

Gaziantep şivesinde söylendiği şekliyle “balcan”, şehrin ünlü bir kebap çeşidine kaynaklık ettiği gibi birçok lezzetli tarifte de kullanılır. Tabii Gaziantep mutfağında önemli bir role sahip olması biraz da yörede üretilen çok özel ve lezzetli patlıcan çeşitlerinin varlığına bağlıdır. Patlıcan, kalp ve göz sağlığını destekler.

Nar 

Bereket simgesi bu harika meyve, canlı kırmızısıyla Gaziantep tariflerine lezzet katan ürünlerden biridir. Bu eşsiz meyveden elde edilen nar ekşisi de şehrin mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Nar, antioksidan özelliği ile hücreleri korur.

Haylan Kabağı Kurusu 

Çok özel bir yerel kabak çeşidi olan Haylan kabağı, güneşte kurutulduğunda yoğunlaşan lezzetiyle Gaziantep’te muhteşem bir dolma tarifinin de temel malzemesi olur. Haylan kabağı kurusu, lif bakımından zengindir ve sindirim sistemini düzenler.

Koruk Ekşisi 

Henüz olgunlaşmamış üzümlerden elde edilen bu ürün, Gaziantep lezzetlerine derinlik ve çeşitlilik katan malzemelerden biridir. Kendine özgü ekşisiyle çok iyi bir dengeleyici olan bu ürün şehrin tariflerinde sıkça kullanılır. Koruk ekşisi, kan şekerini dengeler.

Lezzetli Gaziantep Tarifleri

Gaziantep mutfağında sıkça kullanılan bazı özel malzemeler hakkında bilgileri sizinle paylaştık. Şimdi bu muhteşem mutfağın ruhunu yansıtan iki nefis tarife geçebiliriz. Kuru Haylan Kabağı Dolması ve Fıstıklı İrmik Tatlısı hakkında bilgiler karşınızda!

Kuru Haylan Kabağı Dolması 

Çok özel bir yerel ürün ile hazırlanan bu lezzet, eşsiz bir zenginliğe sahip olan Gaziantep mutfağının en özgün parçalarından biridir. Enfes bir zeytinyağlı dolmaya dönüşmeden önce oldukça sert olan kuru Haylan kabakları, kısa bir süre sıcak su içinde bekleyince yumuşacık olur ve enfes bir harçla doldurularak şehrin dillere destan yemeklerinden biri halini alır.

Bu lezzetin başrol oyuncusu kabak, içerdiği lif, potasyum, magnezyum ve K vitamini sayesinde kalp sağlığını destekler ve yapısında bulunan lutein ve zeaksantin isimli maddeler sayesinde göz sağlığını da korur.

Fıstıklı İrmik Tatlısı

Dünya mutfağının en özel ve en kıymetli besinlerinden biri olan, efsanevi tatlı baklavanın vazgeçilmez tadını veren Antep fıstığı, farklı tatlı tariflerine de benzersiz bir lezzet katar. Ülkemiz mutfağının bir başka geleneksel reçetesi olan ve pek çok farklı malzemeyle enfes kombinasyonlar oluşturabilen irmik tatlısı da Antep fıstığı ile muazzam bir lezzet kazanabilir.

Ayrıca iyi bir B6 vitamini kaynağı olan Antep fıstığı kan yapımını destekler ve irmik de yapısında bulunan E vitamini sayesinde zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur.

Efsanevi lezzet şehri Gaziantep’in benzersiz yerel ürünleri ve iki özel tarifi hakkında bilgiler edindik. Bu iştah açıcı bilgiler sizde de mutfağa girip harika bir yemek hazırlama isteği uyandırmış olabilir. Mutfakta desteğe ihtiyacınız olduğunda Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimiz de her zaman yardımınıza koşacaktır. Şeflerimizin hazırladığı enfes tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler