kasenin içindeki taze kestane

Osmanlı Devleti’nin ilk başkentlerinden biri, Uludağıyla ülkemizin en önemli kış turizmi merkezi olan “yeşil” Bursa, aynı zamanda gastronomi kültürümüze damgasını vurmuş lezzetlerle dolu bir şehir. Bursa deyince orada keşfedildiği Türkiye’nin dört bir yanında yapılmaya başlanan İskender kebap herkesin ilk aklına gelen olur. Peki ya Ege lezzetlerine rakip enfes etli kerevizine, tam bir saray mutfağı yemeği olan Muradiye çorbasına, mutfağımızın en ünlü köfte çeşitlerinden biri olan İnegöl köftesine, bol malzemeli Uludağ pilavına ve mis gibi süt helvasına ne demeli? Tarihi, kültürü, doğası ile yüzyıllardır dillere destan olan bu şehir, gelip geçen zamanda damıtılıp olgunlaşmış onlarca tarifiyle ziyaret edenlere eşsiz bir lezzet serüveni yaşatabilir. Bursalıların çok sevdiği Tatar mutfağından bir hamur işi olan Cantık’ı, tahinli pideyi ve ağızları tatlandıran iki Bursa lezzeti olan Kemalpaşa tatlısını ve Cendere baklavasını da es geçmemeli.

Bursa’nın Benzersiz Lezzetleri 

kasenin içindeki taze şeftali

Tabii bunca özel lezzeti ortaya çıkaran yalnızca Bursalı lezzet ustalarının yüzyıllar boyunca birikerek gelen bilgi birikimi ve tecrübesi değil. Tüm yerel lezzetlerde olduğu gibi şehrin bereketli doğasının armağan ettiği eşsiz ürünler de bu muhteşem mutfağın ortaya çıkışında önemli bir paya sahip. Doğal ve geleneksel yöntemlerle elde edilen Bursa’nın benzersiz ürünleri, malzeme kalitesinin en önemli unsurlardan biri olarak kabul edildiği gastronomi kültürünün şehirde dikkat çekici biçimde gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Peki, sözünü ettiğimiz bu çok ürünler hangileri? Gelin Bursa’nın benzersiz lezzetlerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Bursa Kestanesi 

Bursa deyince ilk akla gelen ürünlerden olan enfes şekerlemenin de ham maddesini oluşturan bu besin, evlerimizde gerçekleştirdiğimiz keyifli bir kış ritüelinin de başkahramanıdır. Lezzetiyle diğer kestaneleri geride bırakan bu yerel ürün, Bursa’nın sembolleri arasındadır.

Gemlik Zeytini 

Küçük çekirdekli, bol etli ve ince kabuklu bir tür olan Gemlik zeytini, yalnızca Bursa’da değil ülkemizin dört bir yanında kahvaltı sofralarından eksik olmayan ve keyifle tüketilen bir üründür. Yalnızca kahvaltılarda değil salatalardan, hamur işlerine ve makarnalı tariflere birçok lezzete yerini alan bu ürün, Bursa’nın benzersiz lezzetlerinden biridir.

Mihaliç Peyniri 

Tam yağlı kıvırcık koyun sütü kullanılarak üretilen bu nefis peynir, kahvaltı, salata ve ana yemeklerde kullanıldığı gibi yörenin ünlü tostlarına da asıl lezzetini veren ögelerden biridir. Oldukça dayanıklı bir peynir çeşidi olan   peyniri, bereketli Bursa topraklarının enfes hediyeleri arasında yer alır.

Bursa Şeftalisi 

Ünü şehir sınırlarını aşıp tüm ülkeye yayılan ve şeftali denince hemen hatırlanan bu meyve de Bursa’nın simgeleşmiş ürünlerinden biridir. Bol sulu, yoğun lezzetli Bursa şeftalileri yaz aylarında meyve tabaklarının favorileri arasında yer alırken reçel ve tatlı gibi lezzetlerin yapımında da kullanılır.

Bursa Soğanı 

Oldukça mütevazı olsa da mutfağımızdaki neredeyse her tarife katılarak lezzet veren, olmasa sadece ülkemizin değil dünya gastronomi kültürünün de çok şey kaybedeceği soğanlarında en güzel türlerinden biri Bursa’da, Karacabey’de üretilir.

İki Muhteşem Bursa Lezzeti 

Bursa’nın padişahlara layık tariflerinin ortaya çıkmasına sağlayan benzersiz lezzetlerden bazıları hakkında bilgi edindik. Şimdi makarnayla yorumlanabilen iki muhteşem Bursa tarifini tanımanın tam zamanı!

Kuskuslu Muradiye Çorbası 

Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan, bol ve çeşitli malzemeleriyle dikkat çeken Muradiye çorbasını, tıpkı şehriye gibi çorbalara çok yakışan kuskus ile de zenginleştirmek mümkün. Makarnanın doyuruculuğu ve lezzeti ile bambaşka bir güzellik kazanan bu çorbayı siz de mutlaka denemelisiniz.

Etli Kereviz Dolması 

Bursa’nın komşu olduğu kıyılarındaki şehirlerimizle adeta tatlı bir rekabete girdiği bu tarif, şehirde yetişen meşhur kerevizlerin de katkısıyla sembolik bir lezzet halini almış. Dolma iç harçlarına çok yakışan kuskus da bu tarife makarnanın lezzetli dokunuşuyla katılmış. 

Dünya tarihine kazınmış bir imparatorluk rüyasının başladığı yerlerden biri olan Bursa’nın mutfağına özel ürünleri ve ilham veren tarifleri eşliğinde bir bakış attık. Siz de yüzlerce yıllık Bursa tariflerinden esinle bir yemek hazırlamak ister misiniz? Bunun için Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Atölyesi’nden şeflerimizin hazırladığı videolardan yararlanabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yap!

İlgili İçerikler