tabağın içindeki erişteli yoğurt çorbası

Erişte, herhalde hepimizin çocukluk anılarında rol oynayan bir makarna çeşididir. Bu geleneksel makarna çeşidi mis gibi ev kokar, anne eli kokar. Peki, siz nasıl seversiniz eriştenizi? Cevizli mi, peynirli mi, sade mi? Yoksa çorba içinde mi?

Bu yazımızda sizlere erişte makarnanın faydalarından bahsetmek istiyoruz. Ama iki tür erişte var. Öncelikle bu noktayı aydınlatmalıyız. Eğer, erişteniz ekmeklik beyaz undan yapılmışsa, ne yazık ki ileride sayacağımız faydaları göstermez. Ama birazdan öğreneceğiniz gibi erişteniz makarnalık durum buğdayı irmiğinden yapılmışsa faydası çoktur.

Durum Buğdayı İrmiği ile Üretilmiş Eriştenin Faydaları

tabağın içindeki tulum peynirli erişte

Öyleyse durum buğdayı irmiğinden yapılmış erişte makarnanın yararlı özelliklerini öğrenmenin zamanıdır. Gelin hep birlikte bir göz atalım.

  • Erişte, glisemik indeksi düşük olduğu için sizi tok tutar. Bu aralar form tutmaya çalışıyor ve işe giderken öğle yemeğinizi yanınızda götürüyorsanız, erişteli yoğurt çorbası sizin için iyi bir tercih olabilir. Bir tas çorbanın sizi doyurmaya yettiğini göreceksiniz.
  • Ulaşılabilir bir besindir. Dilediğinizce yiyin, mutfak harcamanızı aşmaz, bütçenizi sarsmazsınız.
  • Mükemmel bir tamamlayıcı yemektir. Erişte, sade bir aile sofrasına da şık bir protokol sofrasına da yakışır. Asıl fark ise pişirme tekniği ile yaratılır. Erişte hazırlarken süzmeden, suyunu çektirerek pişirmeye özen göstermelisiniz.
  • Hazırlaması kolay, pratik bir malzemedir. Durum buğdayından yapılmış erişteniz ve suyunuz varsa sağlıklı ve besleyici öğününüz hazır demektir.
  • Bağırsak kanserinden korur. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, erişte de dahil olmak üzere, posa yani lif içeriği yüksek bir besin olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır, toksin atılımını kolaylaştırır ve bağırsak kanseri riskini azaltabilir.
  • Yüksek tansiyondan korur. Kan basıncınız yükselme eğiliminde ise eriştenize tuz eklememenizi öneririz.
  • Zayıflama sürecini kolaylaştırır. Makarna posadan zengin yapısı ve kan şekerini dengeleyici özelliği ile zayıflama sürecini destekleyen bir besindir. Zayıflamak için uyguladığınız beslenme programlarınıza güvenle ve keyifle erişte makarna ekleyebilirsiniz. Yeniden hatırlatalım: Eriştenizin durum buğdayı irmiği ile üretilmiş olması şartıyla.
  • Alzheimer hastalığı riskini azaltır. B1 vitamininden zengin bir besin olan erişte makarnanın Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisini artırmak istiyorsanız cevizle birlikte tüketebilirsiniz. Bir de eriştenizin B vitamini içeriğini koruyabilmek için pişirdikten sonra yıkamamanız gerekir. Çünkü, makarnaya sinir sistemini güçlendirici özelliğini kazandıran B vitamini “suda eriyen vitamin” ailesindedir. Yani, suya tuttuğunuz eriştenizden B vitaminleri akar gider, ziyan olur.
  • Kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı, damar sağlığının koruyucusudur. Damar sağlığınız nasıl? Yüksek kolesterol riskiniz var mı? O zaman durum buğdayı irmiğinden yapılmış erişte tüketin. Posadan zengin yapısı ile erişte makarna bağırsaklardan yağ ve kolesterol emilimini azaltarak öğünle alınan kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur ve damar sağlığınızı korur.
  • Olumsuz duygu durumuyla ve mevsimsel depresyonla mücadeleye yardımcıdır. Diğer makarna çeşitleri gibi erişte de kompleks karbonhidratlardan zengin olduğu için seratonin yani huzur hormonu seviyenizi yükseltmenize yardımcı olur. Seratoninin öncü maddesi, triptofan adında bir protein yapı taşıdır. Yani, seratonin triptofandan sentezlenir. Triptofanın en iyi kaynaklarından birisi peynir olduğu için peynirli eriştenin huzur hormonu seviyesini yükseltici gücü katlanır.
  • Erişte makarna prebiyotik bir besindir. Yani, bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterileri besleyen, çoğalmalarına yardımcı olan bir besin. Erişte makarna bu özelliğiyle mikrobiyotamızı güçlendirir. Güçlü mikrobiyota hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem de iyi bir duygu durumu demektir. Erişte makarnanın prebiyotik özelliğini pekiştirebilmek için ılık olarak tüketilmesi gerekir. Makarnanızı pişirdikten sonra aynı pilav pişirirmiş gibi tencerenin kapağını kapatın, bir süre demlenmeye ve ılımaya bırakın.

Şaşırdınız değil mi? Eminiz ki erişte makarnanın bu kadar besleyici bir ürün olduğunu bilmiyordunuz. Haydi o zaman, koyun eriştenin suyunu ocağa da sofranız şenlensin!

Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan  ulaşmak için hemen tıklayın. Sofranızı farklı fırın makarna tarifleriyle zenginleştirin. Ayrıca kemik sağlığınızı desteklemek ve beslenme ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu konuyu ele alan ‘Kemik Sağlığı ve Beslenme’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler