Maraş Dondurması

Kendine özgü mutfak kültürleri ve bu kültürlere asıl rengini veren yerel ürünleriyle her biri ülkemizin öne çıkan gastronomi merkezleri haline gelen şehirlerinden biri de Kahramanmaraş. Ülkemizin kuruluş sürecindeki halkının gösterdiği olağanüstü fedakarlığa karşılık olarak “kahraman” unvanını almış olan bu şehir, sofraların da kahramanı olacak lezzet ve sağlık dolu birçok ürüne ve tarife sahip. Maraş usulü enfes çorbalardan, Eli Böğründe ve Afşin Tava gibi coğrafi işaretli fırın lezzetlerine, Kelle, Parmak ya da Sıkma Peyniri gibi nefis peynir çeşitlerine, türünün en iyi örnekleri arasında yer alan bir acı kırmızı biber çeşidine ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, dünya çapında üne sahip dondurmasıyla da öne çıkan bir şehir. 

Hem sade hem de komplike tariflere sahip ama nasıl bir tarif olursa olsun lezzetin her zaman ön planda olduğu tüm yöresel mutfaklar gibi Kahramanmaraş mutfağının da sırrı, şehrin yerel ürünlerinde saklı. Örneğin, şehirde sabah kahvaltılarında bile tüketilen enfes kelle paça çorbalarının kaynağı bölgenin ülkemizdeki hayvan yetiştiriciliği bakımından zenginliğini yansıtırken Andırın Tırşiği gibi dünya gastronomi literatüründe mutlaka yer alması gereken bir tarif de şehrin doğal bitki örtüsünde yetişen bir ottan kaynağını alır. 

Benzersiz Kahramanmaraş Lezzetleri

Gelin, Kahramanmaraş’ın eşsiz bir mutfak kültürüne sahip olmasına katkı sunan yerel ürünlerinden bazılarına hep birlikte biraz daha yakından bakalım.

Kasenin içerisindeki toz biber

Biber

Ülkemizde yetişen en ünlü kırmızı biber çeşitlerinden biri olan Maraş toz ve pul biber yapımında kullanılır. İnce kabuklu ve kurutulmaya elverişli olan bu biberler, güneş ışığında kurutularak işlenirler.

Peynir

Kelle peyniri ve Parmak ya da Sıkma adıyla bilinen iki özel peynir çeşidine sahip olan Kahramanmaraş’ta kahvaltı sofraları şenlenir, çeşit çeşit tarif eşsiz peynir lezzetiyle zenginleşir. 

Sumak Ekşisi

Doğu Akdeniz ve Güney bölgelerimizde sıkça kullanılan bu lezzetlendirici, kendine özgü ekşiliğiyle şehrin kimi tariflerinin olmazsa olmazı, bu çok özel yemeklerin asıl tatlandırıcısıdır. 

Tarhana

Kahramanmaraş, ülkece tanınan kendine özgü bir tarhana türüne de ev sahipliği yapar. Dövme ve yoğurt kullanılarak hazırlanan bu tarhana, ince katmanlı pullar biçimindedir ve sadece çorbası yapılmaz cips gibi de tüketilebilir. 

Andız Pekmezi

Genellikle dut ya da üzüm ile üretilen pekmezin, Andız adı verilen bir bitkinin kozalaklarından üretilen çok özel bir çeşidi de Kahramanmaraş’ın dikkat çekici yerel ürünlerinden biridir.

Ülkemizin hemen hepsi birer gastronomi merkezi niteliğindeki şehirleri arasında yer alan Kahramanmaraş’ın kendine has ürünlerinden bazılarını tanıdık. Şimdi bu eşsiz ürünlerle şekillenen mutfağa ait, makarnanın da gücünü arkasına alarak yorumlanmış tarifini sizlerle paylaşabiliriz. Şehre özgü sumak ekşisi ile benzersiz bir dokunuş yapılan bu lezzetin adı: Ekşili Aya Sulusu.

Nefis Bir Kahramanmaraş Tarifi: Ekşili Aya Sulusu

Minik köfteler ve nohutun enfes bir ekşili su içinde buluşmasıyla ortaya çıkan bu tarife bir de vitaminli makarnanın lezzeti ve sağlıklı özelliklerini ekleyince muhteşem bir sonuç aldığımızı söyleyebiliriz. Siz de çorba hafifliği ile dört dörtlük bir ana yemeğin doyuruculuğunu bir araya getiren bu eşsiz Kahramanmaraş tarifini denediğinizde çok seveceğinizden eminiz. Bir de şehrin benzersiz lezzetlerinden sumak ekşisine sahipseniz, tadan herkesi çok etkileyecek bir yemek çıkarabilirsiniz. 

Ülkemizin muhteşem lezzetlere ve kendine özgü bir mutfak kültürüne ev sahipliği yapan şehirlerinden Kahramanmaraş’ın yerel ürünleri ile bu harika mutfağa ait nefis bir tarifi sizlerle paylaştık. Şimdi mutfağa girip ülkemizin tüm renklerini yansıtacak ve tadına doyulmayacak lezzetler hazırlama sırası sizde. Tabii bunu yaparken Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi şeflerinin her zaman yanınızda olacağını unutmayın. Enfes tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler