
İç Anadolu toprakları, yüzyıllardır sofralarımıza çok çeşitli lezzetler armağan eden bereketli bir hazinedir. Aksaray ilimiz de, Niğde ve Nevşehir’le birlikte Kapadokya bölgesine dahil olduğundan, Anadolu’nun kadim medeniyetlerinin gelenekleri ve bilgileriyle harmanlanmış, köklü bir mutfak kültürüne sahiptir. Dört mevsim boyunca dünyanın dört bir köşesinden turistleri ağırlayan Aksaray, sadece tarihî ve doğal harikalarıyla değil, aynı zamanda geleneksel tarifleriyle ve bunların modern yorumlarıyla da ziyaretçilerine lezzet şöleni yaşatır.
Turizmin dışında, tarım ve hayvancılığın da gelişkin olduğu Aksaray’da, hububat ile et ve süt ürünleri, ağırlıklı olarak üretilen mamullerdir. Ancak taze sebze ve yöresel otlar da Aksaray tariflerinde sıkça karşılaşılan ürünlerdir. Aksaray tava, bamya çorbası, soğan dolması ve sac böreği, yöresel yoğurtla taçlandırılarak damakları şenlendirir. Öyleyse, şimdi bu etkileyici şehrin eşsiz ürünlerini tanıyalım.
Aksaray’ın Eşsiz Lezzetleri
İç Anadolu’nun bereketli topraklarından gelen Aksaray, sadece tarihî ve doğal güzellikleriyle değil, köklü mutfak kültürüyle de gönülleri fetheder. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra taptaze sebzeler ve yöresel otlarla zenginleşen Aksaray mutfağı, geleneksel tatların modern yorumlarıyla unutulmaz bir lezzet şöleni sunar. Bu eşsiz tatları keşfetmeye ne dersin?
Yoğurt
Aksaray’ın kendine has ve çok çeşitli endemik bitkileriyle beslenen koyunların sütü, koyu kıvamlı Eşmekaya Yoğurdu’nun alametifarikasıdır. Yöresel tariflere çok yakışan bu yoğurt, tek başına da kaşık kaşık yiyebileceğiniz kadar leziz bir aromaya sahiptir.
Kabak Çekirdeği
Aksaray’ın iklim koşulları sayesinde çerezlik kabaklarından üretilen kabak çekirdekleri hem tadı hem de yüksek protein oranıyla, gece gündüz, en keyifli sohbetlerin vazgeçilmez eşlikçisidir.
Tarhana
Aksaray’da yüzyıllardır emek emek, el yapımı olarak üretilen sütlü tarhana, kış aylarında içinizi ısıtmak için birebirdir. Geleneksel yöntemlerle üretilen tarhana cipsi de Aksaray’da yeniden hayat bulmuş, çerezlik bir lezzettir.
Köpük Helva
Sadece Aksaray ilimize has bir ürün olan ve bu nedenle coğrafi işaretle tescillenmiş Köpük Helva, rengi, kıvamı, kokusu ve tadıyla eşsiz bir tatlıdır. Çöven otunun kaynatılması ve şeker katılmasıyla elde edilen bu yarı akışkan helva, bölgede özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.
Ceviz
Anadolu’nun en beğenilen cevizleri arasında yer alan Ağaçören Cevizi, ince kabuğuyla ve aromasıyla öne çıkar. Adına hasat festivali de düzenlenen bu şifa kaynağı cevizlerden, bölgede çeşitli ürünler de üretilmektedir.
Aksaray’ın geleneksel sofralarını süsleyen başlıca yöresel ürünleri keşfettik. Şimdi de şehrin en meşhur yemeklerinden, bölgenin etleriyle yapılan Aksaray Tava’ya kısaca bir bakalım!
Aksaray Tava: Yöresel Bir Lezzet Harikası
Aksaray’da yoğun olarak yapılan hayvancılık faaliyetleri sayesinde elde edilen pamuk gibi etlerin ve kuyruk yağının benzersiz bir tat kattığı Aksaray Tava, tarifinde bulunan biber ve domates gibi sebzelerle aynı zamanda bir sağlık deposudur. Sarımsak ve kuyruk yağının enfes tadıyla başlı başına bir ziyafete dönüşen Aksaray Tava’yla akşam yemeği sofralarınıza renk katabilirsiniz.
Aksaray ilimize özgü ürünleri ve en meşhur lezzetlerinden biri olan Aksaray Tava tarifini sizlerle paylaştık. Sağlıklı, doyurucu ve enfes bir mutfak kültürüne sahip olan Aksaray’ın bu tarifi, şehrin köklü geçmişini ve geleneklerini sofralarınıza taşıyacak. Bu ve benzeri tarifleri keşfederek ülkemizdeki yöresel gastronomi kültürlerine hâkim olmak istiyorsanız, Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi şeflerimizin hazırladığı çok çeşitli videolara ulaşmak için tıklayın. Sofranızdan keyif, damağınızdan lezzet eksik olmasın!