Pişmemiş burgu, spaghetti dirsek ve midye makarna

Makarna kolay ulaşılabilen, ekonomik, enerji veren, besleyici, iştahı dengeleyen, çevre dostu, uzun süre depolanabilen bir besindir. Gerçek makarna, durum buğdayı irmiği ile suyun birleşimiyle üretilir. Ancak, maliyet düşürmek ve kazançlarını artırmak isteyen bazı üreticiler düşük kaliteli, sahte makarnalar üretebilmektedir. Bu durum tüketici sağlığı açısından önemli sorunlar doğurabilir. Çünkü, durum buğdayı irmiğinden yapılmış gerçek makarnada bulunan; kan şekerini yavaş yükseltme, iştahı dengeleme, kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırma, bağırsak hastalıklarından koruma, bitkisel proteinden zengin olma, prebiyotik özellik taşıma yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterileri, diğer bir deyişle mikrobiyotamızı zenginleştirme gibi özellikler sahte makarnada yoktur. Sahte makarna fayda sağlamayı bir kenara bırakın, sağlığı bozabilir.  Peki, sahte ve düşük kaliteli makarnayı nasıl ayırt edebiliriz?

Sepetin içerisindeki pişmemiş burgu makarna

Makarnada Renk Analizi

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış gerçek makarna, doğal olarak altın sarısı veya hafif kehribar renginde olur. Bu renk, durum buğdayında bulunan doğal pigmentlerden (karotenoidler) kaynaklanır. Düşük kaliteli veya sahte makarnalar genellikle soluk sarı, beyaza yakın renktedir. Ne yazık ki, sahte makarna üreten üreticilerin ürettikleri makarnaya yapay renklendiriciler ekleyerek gerçek makarnanın rengine benzetmeye çalıştıkları bilgisini alıyoruz.

Makarnanın Yüzey Yapısı

Kaliteli, gerçek makarna hafif pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Ekmeklik buğdaydan yapılan sahte makarnalar ise aşırı pürüzsüz ve cam benzeri parlaklıktadır.

Makarnanın Kırılganlığı

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış kaliteli makarna kırıldığında keskin bir şekilde ikiye ayrılır. Sahte makarna ise bu özelliğe sahip değildir. Kaliteli makarnanın yüksek protein miktarı ona sertlik kazandırır ve pişmeye karşı dayanıklılığının daha iyi olmasını sağlar. Dolayısıyla durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnanın paketini elinize aldığınızda, çok daha az kırık makarna tanesiyle karşılaşırsınız.

Makarna Pişirilirken Meydana Gelen Değişimler

Makarnanın kalitesini belirlemenin en iyi yöntemlerinden biri pişirme sürecidir. Makarnalık buğdaydan yapılan kaliteli makarnalar, üretiminde kullanılan durum buğdayı nedeniyle al dente (dişe gelir) kıvamını koruyarak pişer, yapışmaz, dağılmaz. Ekmeklik buğdaydan yapılan sahte makarnalar hızla yumuşar, dağılır, haşlama suyunu bulanık hale getirir, pişirme sonrası lapa gibi olur, birbirine yapışır.

Sağlığımızı korumak en başta kendi sorumluluğumuzdadır. Bu nedenle, sahte makarnadan uzak durmalı, bilinçli gıda alışverişi yapmalı ve gerçek, kaliteli makarnadan vazgeçmemeliyiz. Düşük kaliteli sahte makarna tüketiminin yaratacağı sağlık maliyeti makarnaya ödediğiniz maliyetle kıyaslanamaz. Akıllı tüketici olmak kendimize yapacağımız en büyük iyiliktir. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırladığı birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler