Akdeniz kıyısındaki muhteşem sahilleri, eşsiz doğal güzellikleri, benzersiz yerel ürünleri ve tadına doyum olmayan yemekleriyle Aydın, ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir. Unutulmaz bir deniz tatili yapmak için bu güzel şehre gelenler, lezzet ve sağlık dolu yerel ürünlerin yanı sıra bu ürünlerle hazırlanan harika yemeklerin de tadını çıkarabilir. Halk arasında Aydın yemişi olarak da anılan ballı incirler, enfes zeytinyağlarına dönüşen çok özel zeytin türleri, yuvarlama, keşkek, ekşili tavuk ve oğlak çevirme gibi leziz yöresel yemekleriyle Aydın, ziyaretçilerine benzersiz bir gastronomi deneyimi sunar. Bu çok özel şehirde, gün yöreye özgü tatlı maya ekmeğinin ve leziz kekik balının eşlik ettiği bir kahvaltıyla başlar, şehrin birbirinden güzel pidelerinden biri ile devam edebilir ve akşam yemeği de harika bir tandır ile unutulmaz bir lezzet şölenine dönüşebilir.
Portakalı, çileği, çam fıstığı, kestanesi, taze ve doğal daha pek ürünüyle Aydın mutfağı, eşsiz bir lezzet çeşitliliğine sahiptir. Hatta şehrin dağlık bölgelerinden toplanan kar bile doğal vişne şurubuyla birleştirilerek hafif ve ferahlatıcı bir tatlı olan kar helvası haline getirilir.
Aydın’ın Benzersiz Ürünleri
İsterseniz gelin, Aydın’ın zengin mutfak kültürünün oluşumunda büyük rol oynayan bu çok özel lezzetlerden bazılarına, kısa bilgiler eşliğinde hep birlikte göz atalım.
Çam fıstığı:
Açık ya da koyu kahverengi renkli, sivri uçlu ve dolgun gövdeli çam fıstıkları, iç pilavda, dolma harçlarında, irmik helvasında, salatalarda yerini alır. Bu keyifli lezzet artırıcı, Aydın’ın en özel ürünleri arasındadır.
İncir:
Aydın ile özdeşleşmiş lezzetler arasında en çok öne çıkanlardan biri olan ballı incirler, yeşil renkleri ve irilikleri ile dikkat çekerler. Diğerlerine göre daha yoğun ve hoş bir kokuya sahip olan Aydın incirleri, eşsiz bir lezzete sahiptirler.
Bal:
Kendine özgü bir tada ve özel bir kıvama sahip olan Aydın balı, yörenin eşsiz bitki örtüsündeki çiçeklerle ve özellikle doğal kekikle beslenen arıların ürettiği muhteşem bir lezzettir. Koyu sarı rengi ve kekikten aldığı kokusuyla dikkat çeken bu bal, şehrin en sevilen lezzetlerinden biridir.
Zeytin:
Memecik ve Yamalak Sarısı gibi özel türleri kapsayan zeytinler de Aydın’da yetişen en özel ürünler arasındadır. Hem sofralık zeytin olarak değerlendirilen hem de zeytinyağı üretiminde kullanılan bu mucizevi ürünler, Aydın’ın sahip olduğu en özel değerler arasındadır.
Kestane:
Boyutlarının iriliği, kolayca soyulabilen kabukları ve tohum zarının meyve etine girme oranının düşüklüğüyle dikkat çeken Aydın kestanesi, tek başına enfes bir atıştırmalık olarak tüketilebildiği gibi çeşitli tariflerde kullanılan ve nefis ürünlere dönüştürülebilen bir besindir.
İki Enfes Aydın Tarifi
Aydın mutfağına özgün karakterini kazandıran benzersiz ürünlerden bazılarını öğrendik. Şimdi bu çok özel ürünlerle zenginlik kazanan mutfaktan iki tarif hakkında bilgileri sizlerle paylaşabiliriz. Makarnanın lezzet ve sağlık dolu gücünü de arkasına alarak yeniden yorumlanan bu tarifler: Nohutlu Kereviz ve Isırgan Otlu Makarna.
Nohutlu Kereviz
Bolca bitkisel protein içeren nohut ile karaciğer dostu, şifa dolu kerevizin buluştuğu bu tarif, makarnanın da desteğiyle eşsiz bir besleyicilik kazanıyor. Orijinali Nazilli yöresine ait olan bu yemek lezzetiyle göz doldururken doyuruculuğu ve sağlıklı özellikleriyle de dikkat çekiyor.
Isırgan Otlu Makarna
Akdeniz mutfağının olmazsa olmazı doğal otlar ailesinin şifa dolu bir üyesi olan ısırgan otu ile makarnanın buluşması, sofralarınızda yer verebileceğiniz en özel lezzetlerden biri meydana getiriyor. Isırgan otunun kendine özgü lezzeti ve makarnanın farklı tatlarla kolayca uyum sağlama özelliği bu enfes tarife asıl gücünü veriyor.
Akdeniz kıyılarının tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran Aydın’ın benzersiz ürünleri ve yöresel mutfağına ait iki tarif hakkında bilgiler edindik. Şimdi harika yöresel lezzetleri sofralarımıza taşımanın tam zamanı! Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı leziz tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın! Şimdiden afiyet olsun.