kaseler içindeki çeşit çeşit makarnalar

Tam kıvamında pişmiş makarna çubuklarının çatala dolanmaya başladığı an heyecan doruğa çıkar, makarnanın eşsiz tadının vereceği haz duygusunun hayali kalp ritmini artırır ve işte buluşma anı: Makarnanın tadı damağınızda! Ne çok severiz bu sağlıklı besini. Ancak, birçok kişi bilmez sadece ve sadece durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna yemesi gerektiğini.

Türk toplumunda ekmekten sonra en sık tüketilen besin makarnadır. Makarnanın kolay hazırlanıyor, uzun süre saklanıp depolanabiliyor olmasının yanında doyurucu oluşu da tercih edilme nedenlerinin başında geliyor olabilir.

İnsan 780 bin yıldır besinlerin birçoğunu pişirerek yiyor. Makarna da bunlardan biri. Peki, doğru makarna pişirme yöntemi nedir? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Makarna Nasıl Pişirilir? 

Makarna az suda, suyu çektirilerek, kısa sürede, al dente yani dişe gelir şekilde pişirilir. Pişirildikten sonra sudan geçirilmez ve demlenerek tüketilir. Böyle pişirildiği takdirde besleyici özellikleri korunur ve hatta artar.

Makarna Kaç Dakika Pişirilir? 

 Pişirme süresi makarnanın kalitesini, besin ögesi içeriğini, kalorisini etkileyen etmenlerden biridir. Makarna pişirildiğinde dirençli nişasta içeriği artar. Bir bilimsel araştırmada pişmiş makarnanın dirençli nişasta içeriğinin pişmemiş makarnadan %340 yüksek olduğu rapor edilmiştir. Nişasta besinlerde bulunan temel karbonhidrat türevlerinden biridir ve dirençli nişasta besine prebiyotik özellik kazandırır. Yani bağırsaklardaki iyi huylu bakterileri besleme, mikrobiyotayı güçlendirme niteliği verir. Dirençli nişasta bağırsakların mikrobiyal florasını güçlendirdiği gibi kan şekeri seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırır, öğünde alınan kolesterolün vücuda giriş oranını azaltır, kalp ve bağırsak dostudur.

Her ne kadar uzun süre pişirmek makarnanın dirençli nişasta içeriğini artırıyor olsa da birçok araştırmacı uzayan pişirme süresinin ısıya duyarlı besin ögelerinin kaybı ile ilişkili olduğu konusunda hemfikirdir. Makarna pişirme süresi 4 dakikadan 14 dakikaya uzadığında pişirmeye bağlı besin ögesi kaybının 2 katına çıktığı rapor edilmiştir.

Makarna pişirildiğinde su çektiği için pişirme süresi uzadıkça 100 gram makarnaya düşen kalori değeri düşebilir. Eğer besleyiciliğinden ziyade tek derdiniz aldığınız kalori miktarı ise makarnanızı önerilenden uzun süre pişirebilirsiniz.

Bununla birlikte makarnanın çözünmez posa içeriği makarnanın pişme süresi uzadıkça artar. Örneğin bir bilimsel araştırmada 4 dakika süre ile pişirilen makarna ile 16 dakika pişirilen makarnanın çözünmez posa içeriği karşılaştırılmış ve 16 dakika pişirilen makarnanın çözünmez posa içeriğinin 4 dakika pişirilen makarnadan %36.9 oranında yüksek olduğu belirlenmiştir. Posa da bir karbonhidrat türüdür. Posa çözünür ve çözünmez posa olarak ikiye ayrılır. Kalp ve bağırsak sağlığı açısından çözünmez posa tüketimi büyük önem taşır ve durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna iyi bir çözünmez posa kaynağıdır. Çözünmez posa su tutarak gaita hacmini artırır ve bu sayede konstipasyonu yani kabızlığı önler, toksin atımını artırır, bağırsağın kötü huylu hastalıklarından korur.

Sonuç olarak sizlere durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna almanızı ve bu makarnayı üzerini kapatacak kadar su ile 4 ila 6 dakika pişirmenizi öneririz. Afiyet olsun, şifa versin. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisi’nden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli yemek tariflerine ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

KAYNAKLAR

  1. Sobota, A, Zarzycki, P. Effect of Pasta Cooking Time On The Content and Fractional Composition of Dietary Fiber. Journal of Food Quality 2013; 36: 127-132.
  2. Sobota, A. Sykut-Domanska, E, Zarzycki, P, Wirkijowska, A. Effect of cooking time on the texture and cooking quality of spaghetti. Acta Agrophysica 2013; 20(4): 693-703.
  3. Raigond P, Dutt, S, Singh, B. Resistant Starch in Food. Bioactive Molecules in Food, Reference Series in Phytochemistry (J.-M. Mérillon, K. G. Ramawat eds.), Springer Nature Switzerland AG, 2019.
  4. Hermann, J, Dietary Fiber. Oklahoma Cooperative Extension Fact Sheets, 2021.
Yorum yap!

İlgili İçerikler