bamya yemeği

Bamya, sevenlerinin asla vazgeçemediği ama bazı insanların da nedense pek sevemediği bir besin. Böyle kıymetli, hem düşük kalorili hem de besleyici bir besinin kimilerince tüketilmemesi ne yazık! Sevmeyenlerin neler kaçırdığını göstermek için bamyanın bazı faydalı özelliklerini sıralayalım.

Bamyanın Faydaları Nelerdir? 

  1. C vitamininden zengin yapısıyla bağışıklık sistemini destekler.
  2. İçerdiği bolca K vitaminiyle vücudumuzun kanı pıhtılaştırmasına yardımcı olur ve yaralarımız daha hızlı iyileşir.
  3. Polifenollerden zengin olduğu için kanserden korur.
  4. Folik asitten zengin oluşu, sağlıklı gebelik için annenin vücudunun hazırlanmasına destek olur.
  5. Bamyanın meme kanseri hücrelerinin büyümesini %63’e kadar engellediği gösterilmiştir.
  6. Bamyada bulunan kalın, jelimsi bir madde olan müsilaj, sindirim kanalında kolesterol ile bağlanarak kolesterol emilimini önler ve kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
  7. Bamyanın glisemik indeksi düşük yani kan şekerini yavaş yükselten yapısı ve posadan zengin içeriği kan şekerinin dengelenmesini de kolaylaştırır.

Bizce bu kadar faydalı özellik, bamyayı sevmeyenlerin bir kere daha düşünmesine yardımcı olacaktır.  Peki, şimdi bir diğer posadan zengin ve glisemik indeksi düşük hem de adına ve görünüşüne bamyanın damgasını vurduğu bir ürünle tanışalım mı? Halka halka doğranmış bamyayı andıran bamya makarnadan söz ediyoruz.

“İsim ve görünüş dışında bu iki ürünün ne benzerliği var ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Öyleyse biz de size “En önemli ortak özellikleri ikisinin de prebiyotik besinler olmasıdır.” diye cevap verebiliriz. Evet, hem bamya hem de bamya makarna vücudumuzdaki iyi huylu bakterileri besleyen, prebiyotik ürünlerdir. Bamya makarnaya prebiyotik özelliğini yapısındaki dirençli nişasta kazandırır. Makarnanın “gerçek makarna” olabilmesi için durum buğdayı irmiğinden yapılmış olması, prebiyotik özelliğinden yararlanmak için de dirençli nişasta içeriğinin korunması gerekir. Bamya makarnanın dirençli nişasta içeriğinin korunabilmesi içinse suyunun çektirilerek pişirilmesi, pişirildikten sonra sudan geçirilmemesi ve ılık olarak tüketilmesi gerekir. Makarnanızı lüzumundan fazla su ile pişirdiğinizde ve artan suyu lavaboya döktüğünüzde ve hatta üstüne bir de sudan geçirdiğinizde makarnaya prebiyotik özelliğini kazandıran, dolayısıyla bağışıklık sistemimizi güçlendiren, duygu durumumuzu iyileştiren, zayıflama sürecimizi kolaylaştıran, tok tutan ögelerin hepsi akar gider. Makarnayı ılık olarak tüketin dememin sebebi de makarnanın içeriğindeki dirençli nişastanın ılıdığında yoğunlaşmasıdır.

İngiliz Bilim Vakfı (British Science Foundation) “sindirilebilir karbonhidratlar yerine dirençli nişasta tüketiminin kan şekeri kontrolüne yardımcı olabileceğini” duyurmuştur. Buna ek olarak, bu durumun “insanların daha az besin tüketmesine, bağırsak sağlığını ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmesine yardımcı olabileceğini” de belirtmişlerdir. Bağırsaklarımızda bulunan yüzlerce farklı bakteri türünün sağlığımız üzerindeki pozitif etkisini sürdürebilmesi için dirençli nişasta tüketimi üzerinde özellikle durmuşlardır.

Bağırsak sağlığını koruyan makarnadaki dirençli nişasta fiziksel olarak buğday tanesi içinde korunur. Buğday tanesindeki dirençli nişasta miktarı ile öğütülmüş undaki miktar farklıdır. Bu yüzden “sahte makarna” olarak tabir edilen ekmeklik beyaz undan yapılmış makarna, “gerçek makarna” olarak tabir edilen durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna ile aynı etkiyi göstermez.

Dirençli nişasta içeren besinlere ısıl işlem (haşlama, pişirme) uygulandıktan sonra soğukta depolanması nişasta içeriklerini artırır. Çünkü ısıl işlem sonrası sıcak tüketilen besinlerde bulunan nişasta çabuk sindirilebilir hale geçer. Yani makarna yada patates gibi ürünleri haşladıktan sonra sıcak değil, soğuk olarak tükettiğinizde daha fazla dirençli nişasta almış olursunuz.

bamya makarna

Durum Buğdayı ile Yapılmış “Gerçek” Makarnanın 4 Eşsiz Faydası 

Özetle, gerçek makarnada bulunan dirençli nişastanın sağlık üzerindeki olumlu etkisini dört maddede toplayabiliriz.

  1. Prebiyotik özellik gösterir, sindirim sistemimizdeki faydalı bakterileri besler.
  2. Vücuttaki kalsiyum ve demir emilimini artırır.
  3. Kan şekeri seviyesini dengeli tutar.
  4. Tokluk hissinin uzun sürmesine yardımcı olur.

Size önerimiz eğer sevmiyorsanız bamyayı bir an önce sevmeye başlamanız ve durum buğdayı irmiği ile üretilmiş bamya makarna ya da diğer makarna çeşitlerine de beslenme programınızda yer vermeyi unutmamanızdır. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olacağını unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı enfes tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Bamyalı ve bamya makarnalı, lezzet ve sağlık dolu yemeklerin sofralarınızdan eksik olmadığı günler dileriz.

Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler