Balıklar, kaliteli ve vücutta kullanım oranı yüksek protein kaynağıdırlar. Buna ek olarak demir, çinko, fosfor, A vitamini ve B12 vitamini de dahil olmak üzere B vitaminlerinden bol miktarda barındırırlar. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinden de zengindirler. Erken yaşamda yani bebeklik döneminde omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenme modeli beyin, sinir sistemi, göz gelişimi ve dolayısıyla bilişsel ve zihinsel gelişimde önemli rol oynar. Omega-3 yağ asidi içeriği en yüksek olan balıklar derin ve soğuk sularda yaşayan balıklardır. Ocak ayında lüfer, palamut, çipura; şubat ayında kefal; mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında levrek; temmuz ayında sardalya; ağustos ayında lüfer; eylül ayında palamut ve istavrit, ekim-kasım aylarında levrek, mercan, barbun; aralık ayında lüfer, palamut, istavrit ve hamsi tüketilebilir. Hamsi gibi kılçığı ile yenebilen balıklar kalsiyumdan oldukça zengindir.

Bebeğinize balık yedirmeye 7. aydan sonra başlayabilirsiniz. İnce kılçıklı balıkları bebekler için dikkatle hazırlamaya ve sunmaya özen göstermek gerekir. Balık çorbası iyi bir alternatif olabilir. Balık çorbasında kullanmak için balığı kemikleri ile birlikte haşladığımızdan tip 1 kolajenden zengin bir çorba elde etmiş oluruz. Bu çorbayı sebzelerle zenginleştirip antioksidan vitaminlerden ve flavonoidlerden zengin bir hale getirebiliriz.

 

Bugün şifa deposu olduğu kadar keyifli de bir tarifle karşınızdayız: Izgara Levrekli Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

Izgara Levrekli Makarna tarifimiz 3-4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

siyah tezgah üstündeki tahta kesme tahtasında iki adet levrek balığı

 

Izgara Levrekli Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan levrek kaliteli bir protein, omega 3 yağ asidi, B12 vitamini kaynağıdır.

  • Levreğin omega 3 yağ asitlerinden zengin yapısı göz ve sinir sitemi hücrelerini güçlendirir. Bunun yanında kan sulandırıcı etkisi ile inme riskini azaltır. Omega 3 yağ asidinden zengin oluşunun bir diğer etkisi de iştah açıcı olmasıdır.
  • Levrek kaliteli bir protein kaynağıdır. Bu sayede kas dokusu gelişimini destekler, metabolizma hızını artırır.
  • Levreğin omega 3 yağ asitlerinden zengin oluşu antienflamatuvar bir besin olmasını sağlar. Enflamasyonla yani vücudundaki iltihabi süreçlerle mücadele edenler ile hashimato tiroidi, romatoid artrit gibi hastalıklara sahip olanlar için iyi bir besindir.
  • Levreğin B12 vitaminlerinden zengin oluşu sinir sistemini besleyen besinler listesinin başlarında yer almasını sağlar. B12 vitamininden zengin beslenenler ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi harabiyetinden kaynaklanan hastalıklara karşı korunur.
  • Levrek az da olsa D vitamini içerir. İçerdiği D vitamini günlük ihtiyacımızı karşılamaya yetmese de nadir olarak D vitamini içeren besinlerden birisi olduğu için kıymetlidir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan taze fasulye; bitkisel kaynaklı demir, K vitamini, lutein, betakaroten, neoksantin, lutein ve zeaksantinden zengin bir besindir.

  • Taze fasulyenin bitkisel kaynaklı demirden zengin yapısı, bu besini veganlar ve vejetaryenler için daha da önemli hale getirir. Et yemeyi sevmeyenler için anemiden korunmak için sık sık taze fasulye tüketmeleri önerilebilir.
  • Taze fasulye K vitamininden zengin olduğu için kemik, diş ve tırnak sağlığını güçlendirir. Günümüzde kemik ve diş sağlığını güçlendirmek için kalsiyumdan zengin beslenmenin yetmediği bunun yanında D ve K vitaminlerinden de zengin beslenilmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır.
  • Taze fasulyenin lutein, neoksantin, betakaroten gibi antioksidan ve antienflamatuvar bileşiklerden zengin yapısı; bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik hastalıklardan korur, kanser riskini azaltır, detoksifikasyon yani toksinlerden arınma sürecini destekler.
  • Taze fasulyenin diüretik etkisi ödem atımını kolaylaştırır.
  • Taze fasulyenin flavonoidlerden zengin yapısı kalp sağlığını güçlendirir.
  • Taze fasulyenin karotenoidlerden ve de özellikle lutein ve zeaksantinden zengin yapısı göz sağlığını güçlendirir, ileri yaşlarda ortaya çıkan makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklardan korur.

Tarifimize lezzet veren bileşenlerden biri olan defne yaprağı; A ve C vitaminleri, bitkisel kaynaklı demir, potasyum, kalsiyum, magnezyumdan zengin bir bitkidir.

  • Defne yaprağı geleneksel doğu tıbbında migren ataklarından korunmak için kullanılır.
  • Defne yaprağının kan şekeri regülasyonunu yani dengelenmesini kolaylaştıran yapısı bu bitkiyi şeker hastaları için özellikli hale getirir.
  • Defne yaprağı gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarından korur.
  • Defne yaprağının antienflamatuar yapısı bu bitkiyi romatoid artrit gibi hastalıkları olanlar için ayrıcalıklı hale getirir.
  • Defne yaprağının yapısındaki kafeik asit kalp sağlığını korur.

 

Izgara Levrekli Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 516 kcal
Karbonhidrat 47,6 g
Protein 24,3 g
Yağ 24,8 g
Posa 4,5 g
A Vitamini 46,6 µg
D Vitamini 0,2 µg
E Vitamini 14,4 mg
K Vitamini 19,2 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 2,9 mg
B5 Vitamini 0,65 mg
Biotin 7,6 µg
B6 Vitamini 0,42 mg
Folik asit 434,5 µg
B12 Vitamini 0,77 µg
C Vitamini 23,6 mg
Sodyum 1511,2 mg
Potasyum 627,7 mg
Magnezyum 85,4 mg
Kalsiyum 160,2 mg
Fosfor 380,4 mg
Kükürt 369,5 mg
Klor 2332,4 mg
Demir 1,9 mg
Çinko 1,77 mg

 

Izgara Levrekli Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %38’ini,
  • Protein gereksinimimizin %19’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %43’ünü karşılamış oluruz.

 

Izgara Levrekli Makarna her yaştan bireyin keyifle ve sağlıkla tüketebileceği bir tariftir.

Denizlerimizde av sezonunun başladığı bugünlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yollarından biri balık tüketimini artırmaktır. Balığınızı aldığınız yeri, deniz kirliliği olan bölgelerden gelen balıkları almamak adına özenle seçmenizi öneririm.

Peseteryanlar yani vejetaryan olup sadece balık yemeyi kabul eden kişilerin de tarifimizi çok seveceklerine inanıyorum.

Yüksek kolesterolü olan kişilere tarifimizi hazırlarken krema kullanmamalarını öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler