Balık yağı, omega-3 yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır. Bu grupta yer alan yağ asitlerinin bazıları dışarıdan alınması elzem olan yağ asitleri arasındadır. Çünkü insanlar ve diğer memeliler bu yağ asitlerini sentezleyecek enzimlerden yoksundur. Sadece beslenme yoluyla alabildiğimiz bu yağ asitleri kullanılarak vücudumuzda uzun zincirli yağ asitleri sentezlenir. Ve bu yağ asitleri birçok metabolik sürece öncülük eder. Örneğin enflamatuar süreçlerde, bağışıklık yanıtının oluşmasında ve kanın pıhtılaşmasında önemli görevleri vardır. Özellikle söz konusu yağ asitlerinin anti-trombojenik yani pıhtı oluşumundan koruyucu etkisi çok önemlidir. Vücudumuzu Ateroskleroz ya da başka bir değişle damar sertliğinden korumak için balığı beslenme örüntümüzün bir parçası yapmamız gerekir. Düzenli olarak balık tüketen kişilerde damar tıkanıklığına bağlı ölümlerin %15-20 oranında azaldığı bulunmuştur.

Bugün şifa deposu olduğu kadar keyifli de bir tarifle karşınızdayız: Çipuralı Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

Çipuralı Makarna tarifimiz 3-4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Gri tezgah üstünde yer alan siyah döküm tavada iki adet çipura balığı 

Çipuralı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan çipura; kaliteli bir protein, omega 3 yağ asidi, B1,  B2, B3, B12, A ve D vitamini, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

  • Çipuranın omega 3 yağ asitlerinden zengin yapısı kalp krizi ve inme riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Çipura B vitaminlerinden zengin yapısı ile sinir sistemini güçlendirir, depresyon riskini azaltır, yaşlılığa bağlı sinir sistemi harabiyetinden korur.
  • Çipuranın potasyumdan zengin yapısı kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır, yüksek kan basıncından yani hipertansiyondan korur.
  • Çipura, magnezyumdan zengin oluşu ile kan basıncın dengelenmesini kolaylaştırdığı gibi enerji metabolizmasını körükleyerek metabolizma hızını artırır; kas kramplarından korur, diş ve kemik yapısını güçlendirir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan kabak; C vitamini, potasyum, posa, karotenoidler ve magnezyumdan zengin bir besindir.

  • Kabağın karotenoidlerden ve C vitamininden zengin yapısı cilt elastikiyetinin korunmasını kolaylaştırarak yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini hafifletir.
  • Kabak; potasyumdan zengin yapısı ile damar dokusunu ferahlatır, genişletir, yüksek kan basıncını düşürür, dengeler ve böylece kalp sağlığını korur. Ancak hipertansiyonu yani yüksek tansiyonu olan kişilerin potasyumdan zengin beslenmeleri yetmez. Doktorlarının verdiği tıbbi tedaviyi de uygulamaya devam etmeleri gerekir.
  • Kabağın karotenoidlerden zengin yapısı göz sağlığını güçlendirir.
  • Kabağın magnezyumdan zengin yapısı damar sağlığını desteklediği, kan basıncını dengelediği gibi kemik ve diş sağlığını da güçlendirir.
  • Kabak, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırır, metabolizma hızını artırır. Bu sayede hem toksinlerden arınmamızı sağlar hem de zayıflama sürecini kolaylaştırır.

Tarifimize lezzet veren bileşenlerden biri olan karabiber antioksidan bileşiklerden zengin bir çeşni vericidir.

  • Karabiber, piperinden zengin yapısı ile kuvvetli bir antioksidandır ve tüm hücreleri çevre kirliliğinin ve duygusal stresin yarattığı hasardan korur.
  • Düzenli olarak karabiber kullanan kişilerin beyin fonksiyonlarının geliştiği, hafızalarının güçlendiği saptanmıştır.
  • Karabiberin yapısında bulunan piperin, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Karabiberin, zerdeçalın etkin maddesi olan kurkuminin emilimini ciddi oranda artırdığı bildirilmiştir.
  • Kanserden koruyan besinler listesinde karabiber de yerini alır. Özellikle meme kanserinden korunmada etkilidir.

 

Çipuralı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 516 kcal
Karbonhidrat 47,6 g
Protein 24,3 g
Yağ 24,8 g
Posa 4,5 g
A Vitamini 46,6 µg
D Vitamini 0,2 µg
E Vitamini 14,4 mg
K Vitamini 19,2 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 2,9 mg
B5 Vitamini 0,65 mg
Biotin 7,6 µg
B6 Vitamini 0,42 mg
Folik asit 434,5 µg
B12 Vitamini 0,77 µg
C Vitamini 23,6 mg
Sodyum 1511,2 mg
Potasyum 627,7 mg
Magnezyum 85,4 mg
Kalsiyum 160,2 mg
Fosfor 380,4 mg
Kükürt 369,5 mg
Klor 2332,4 mg
Demir 1,9 mg
Çinko 1,77 mg

 

Çipuralı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %50’sini,
  • Protein gereksinimimizin %26’sını,
  • Yağ gereksinimimizin %24’ünü karşılamış oluruz.

 

Çipuralı Makarna tarifimiz özellikle kalp hastaları için çok sağlıklı bir seçenektir.

Denizlerde avlanma sezonunun başladığı bugünlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yollarından biri balık tüketimini artırmaktır. Balığınızı aldığınız yeri, deniz kirliliği olan bölgelerden gelen balıkları almamak adına özenle seçmenizi öneririm.

Tarifimizi tüketecek olan ve hipertansiyonu yani yüksek tansiyonu olan kişilerin tuz kullanmamalarını öneririm.

Tarifimizi pişirdikten sonra bağışıklık sistemini güçlendirici etkisini artırmak isterseniz üzerine zerdeçal da serpebilirsiniz.

 

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler