Sitrulin bir tür aminoasit yani protein yapı taşıdır. İnsan vücudunun toksinlerden arınması yani detoksifikasyon yapmasını sağlayan önemli bir moleküldür. Sitrulinin birçok faydalı etkisi vardır: Damar genişletici etkisi ile kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyondan korur, kalp ve damar sağlığını korunmasına yardımcı olur, dokuların oksijenlenme kabiliyetini artırarak atletik performansı iyileştirir, düzenli antrenman yapan kişilerde kas dokusunu artırır, erkek sağlığını güçlendirir, depresyon eğilimini azaltır.
“Sitrulin” Latince kavun demektir. Evet, tahmin ettiğiniz gibi sitrulinin en iyi kaynağı kavundur. Diğer iyi kaynakları ise; kabak, nohut, balkabağı, salatalık ve yer fıstığıdır.
Bugün sitrulin deposu bir tarifle karşınızdayız; Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı tarifimiz 6 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan kavun; selenyum, sitrulin, potasyum, beta karoten, C ve E vitamini, lutein, zeaksantin ve kolin kaynağıdır.
- Kavun, içerdiği lutein ve zeaksantin ile göz sağlığını korur ve katarakt, maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır.
- Kavun antioksidan ve antienflamatuvar bir besindir. Özellikle içerdiği C vitamini ve beta karoten ile astım semptomlarının hafiflemesini sağlar.
- Kavun potasyum, C vitamini ve kolinden zengin yapısı ile kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığını korur.
- Kavun, E vitamininden zengin yapısı ile kanserden koruyan besinler listesinde yerini alır.
- Kavun posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırır, metabolik hızı artırır, boşaltımı kolaylaştırır.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan tarçın (özellikle Seylan tarçını) antioksidan özellik taşıyan bir çeşni vericidir. Bir “süper besin” olarak kabul edilir. Polifenollerden zengin yapısı ile antienflamatuvar özellik taşır ve vücudumuzdaki iltihabi reaksiyonların hafiflemesini sağlar.
- Tarçın, içerdiği polifenollerle iyi huylu kolesterol seviyesini artırarak damar plaklarından korur ve böylece kalp sağlığını güçlendirir.
- Tarçın, insülin hassasiyetini artırarak insülin direncini hafifletir ve şeker hastalığı riskini azaltır.
- Tarçın, antienflamatuvar etkisi ile sinir sistemini yaşa bağlı oluşabilecek hasarlardan korur ve Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
- Tarçın, bakteri ve mantar kökenli enfeksiyonlardan korur, ağız sağlığını güçlendirir ve ağız kokusunu azaltır.
- Tarçın beta karoten içeriği ile kanser riskini azaltır.
Tarifimize lezzet katan bileşenlerden biri olan limon kabuğu, limonin içeriği ile kanser riskini azaltır, bakteri ve mantar kökenli enfeksiyonlardan korur.
- Limon kabuğu, C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini artırır, bu sayede ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltırken yara iyileşmesini de hızlandırır.
- Limon kabuğu sitrik asitten zengin yapısı ile ağız ve diş sağılığını korur, diş çürüklerinin oluşma riskini azaltır.
- Limon kabuğu yapısındaki flavonoidlerle duygusal ve çevresel stres faktörlerinin yarattığı hasardan korur.
- Limon kabuğu potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırarak kalp ve damar sağlığını korur.
Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %51’ini,
- Protein gereksinimimizin %8’ini,
- Yağ gereksinimimizin %41’ini karşılamış oluruz.
Kupta Kavunlu İrmik Tatlısı, oldukça sağlıklı bir tarif olmakla birlikte olgun beyler için de iyi bir seçenektir. İnsülin direnci gibi kan şekeri düzensizliği olan kişiler tarifimizi tüketirken yanında 1 su bardağı süt ürünü içebilir. Bu sayede kan şekerleri hızlı yükselmez.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı