Yaz mevsiminde tazecik yediğimiz sebzeleri kış mevsiminde de yemek isteyenler buraya!

Domates

 

sebze kurutma

Her mevsim severek yediğimiz domatesleri kurutarak kışın da lezzetle yiyebilirsiniz. Yaz mevsiminde almış olduğunuz domatesleri tercihinize göre güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Geleneksel yöntem olan güneşte kurutma işlemi için domatesleri ikiye bölüp ya da dilimler halinde kesip direkt güneş ışığı gören bir yere koymalısınız. Üzerine tuz eklediğiniz domatesleri iç kısımları direkt güneşe bakacak şekilde kurumaya bırakmalısınız. Yaklaşık bir hafta içerisinde domatesleriniz kuruyarak saklanabilir hale gelmiş olacaklar. Domateslere tuz eklemek, kuruma sürelerini hızlandıracağından bu işlemi unutmamalısınız.

Fırında kurutma işlemi için ise yine domatesleri ince dilimler halinde keserek, uygun fırın tepsisine domatesler üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz. 60 derecelik fırında yaklaşık 12 saat boyunca domateslerinizi ara sıra kontrol ederek pişirmelisiniz. Erken kurumuş olan domatesleri yanmadan almanız için kontrol etme işlemini unutmamalısınız.

Her iki işlemden sonra da kuruyan domateslerinizi cam kavanozlarda ya da temiz bir bez torbada kış boyu saklayabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Biber

biber

Kışa hazırlanan biberlerinizin öncelikle tam olgunlaşmış olması gerekmektedir. Tam olgunlaşan biberlerinizi güzelce yıkayıp, sap kısımlarına yakın bir yerden iğne ile pamuk bir ipliğe geçirmeniz gerekmektedir. Sağlığınız açısından pamuk iplik ile kurutma işlemini yapmanız oldukça önemlidir. Biberlerinizi kuruturken direkt güneş ışığına maruz kalmamalarına dikkat etmelisiniz. Biberlerin kuruması domatese göre daha yavaş olacağından yaklaşık 1 ay sonra biberleriniz kurumuş olacaktır. Biberlerinizi de temiz bir bez torbada ya da cam bir kavanozda tüm kış saklayabilirsiniz.

Patlıcan ve Kabak

Kurutma işlemi için genellikle küçük patlıcanları seçmelisiniz. Yıkayıp kuruttuğunuz patlıcanları bir süre sıcak suyun içerisinde bekletin. Eğer bostan patlıcanı kurutmak istiyorsanız aynı işlemi küçük küpler halinde kestiğiniz bostan patlıcanına da uygulayabilirsiniz. Sudan çıkardığınız patlıcanları güzelce kurulayarak pamuk ipe sırasıyla dizin ve evinizin gün içerisinde en çok güneş alan yerine asın. Patlıcanlarınız yaklaşık 1-2 haftada kuruyacak ve kış için hazır olacaklar.

Patlıcanlara uyguladığınız sistemin aynısını kabak kurutmak için de yapabilirsiniz.

Bamya

bamya

Yıkayıp kuruttuğunuz bamyaların üst kısımlarını koni olarak keserek kurutma işlemine başlayabilirsiniz. Pamuk bir ipliğe iğne yardımıyla bamyaları aralıklı olacak şekilde dizmelisiniz. Aralıklı olarak dizmeniz bamyaların hava almalarını sağlayacak. İpe dizdiğiniz bamyaları az güneş alan, hatta gölge ama sıcak bir yerde kuruyana kadar bekletmelisiniz. Kuruyan bamyalarınızı cam kavanozda ya da temiz bez bir torbada kışın tüketmek üzere saklayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pratik ve Sağlıklı Atıştırmalıkların Faydaları!

Yorum yap!

İlgili İçerikler