Evde geçirdiği vakti verimli ve sağlıklı kullanmak isteyenler, taze sebzelere düşkün olanlar ve kendi sebzesini yetiştirmek isteyenler buraya! Sizler için evde, balkonunuzda, varsa küçük bahçenizde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz sebzeleri hazırladık.
Salatalarımızın ve yemeklerimiz baş tacı; Domates!
Saksıda yetiştirebileceğiniz sebzelerin başında, salatalarınızda ve yemeklerinizde sık sık kullandığınız domates geliyor. Domates yetiştirmek için uygun olan toprağı alıp, saksınızın yarısından biraz daha fazlasını bu toprakla doldurun. Doldurduğunuz toprağın üzerine yuvarlak olarak kestiğiniz çekirdekli domatesleri yerleştirin. Üzerini çok sıkıştırmadan toprak ile örtün. Toprağınızı nemli kalacak şekilde sulayın ve güneş gören bir yerde bekletin. 1-2 hafta içerisinde domateslerinizin filizlendiğini göreceksiniz.
Her mevsim yetiştirebileceğiniz; Taze Soğan
İster taze ister kuru olsun her yemeğe istisnasız yakışan soğanı evde yetiştirmek oldukça kolay. Üstelik yaz, kış her mevsim kolaylıkla yetişebiliyor. Soğanlarınızın kök kısımları alt tarafta kalacak şekilde, soğan yetiştirmek için uygun bir toprağa yerleştirin. Gün ışığı alan bir yerde düzenli sulayarak toprağın nemli kalmasını sağlayın. Ancak soğan yetiştirirken fazla sulamamaya dikkat edin. Çünkü fazla sulama ile toprağın altında kalan soğan çürüyebilir. Düzenli bakım ile 1-1,5 ay içerisinde soğanlarınızın büyüdüğünü göreceksiniz.
Sofralarınıza lezzet katan; Maydanoz
Yemeklere ve salatalara ayrı bir lezzet katan maydanoz yetiştirmek için toprağınızın gevşek ve torf bakımından zengin olması gerekmektedir. Maydanoz ekimi için alacağınız tohumun da doğal ve güvenilir bir yerden alınmış olması gerekmektedir. Maydanoz tohumlarınızı fazla derin olmayan ve altında delikleri bulunan bir saksıda yetiştirmelisiniz. Saksınızın içini nemli toprak ile doldurup üzerine maydanoz tohumlarınızı rastgele yerleştirin. Üzerini hafif örtecek şekilde tekrar nemli toprakla kapatın. Özellikle sabah güneşi alan bir yerde ve haftada 3-4 gün spreyle sulayarak maydanozlarınızın büyümesini bekleyin. Yaklaşık 1 ay sonra maydanozlarınız filizlenmeye başlayacak ve 1,5 ay sonra da salatalarınızla buluşabilir hale gelecekler.
Hem görüntüsü hem de tadı ile sofralarınızı şenlendirecek; Çilek
Saksıda keyifle yetiştirebileceğiniz bir meyve olan çileğinizi, ister tatlıda isterseniz de reçelde kullanabilirsiniz. Çilek yetiştirmek için aldığınız fideleri, yaklaşık birer karış arayla biraz organik gübre eklediğiniz torflu toprağınıza yerleştirin. Toprağı kuru kalmayacak şekilde sık sık sulayın ve bol miktarda güneş alan bir yere çilek saksınızı yerleştirin. Sonrasında organik çileklerinizin yetişmesini ve balkonunuzu süslemesini izleyin.
Kokusuyla herkesi çağıran; Kavun
“Saksıda kavun yetişir mi?” dediğinizi duyar gibiyiz. Derin bir saksınız ya da küçük bir bahçeniz varsa tabii ki yetişir. Öncelikle saksı kavunu olarak bilinen kavun tohumlarını temin etmelisiniz. Büyük bir saksının en at tabakasını çakıl taşlarıyla dolacak şekilde kavun yetiştirmeye uygun toprak ile doldurun. Daha sonra kavun tohumlarınızı dibe bastırarak yerleştirin. Üzerini 1-2 cm örtecek şekilde toprakla kapatın. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre kavun sulaması değişiklik göstermektedir. En az 25 derece sıcaklıkta yetişen kavun için çok sıcak bir bölgedeyseniz kavununuzu sık sık sulamalısınız. İlkbaharda ekimini yaptığınız kavununuzu yaz aylarında afiyetle yiyebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek içerik: Yeşillikleri Nasıl Saklamalıyız