Kıpkırmızı çilekler, sulu sulu elmalar, mis gibi kokan ayvalar… Hem besleyici hem de tatlılara çok yakışıyor, değil mi? Peki ya meyve ile yapılan sulu yemeklerden bahsetsek?

Türk mutfağının zenginliğini bilmeyen yoktur. Bu topraklarda yetişen binbir çeşit ot, baharat ve özgün tariflerle kendine has bir mutfak. Besleyici et yemekleri, zeytinyağlıları, mezeleri, hamur işleri derken ortaya çıkan yüzlerce tarifle her damak zevkine hitap ediyor. Şimdilerde pek bilinmese de geçmişte meyveli et yemekleri ve dolmalarıyla da oldukça meşhur bir mutfakmış Türk mutfağı.

Bazı sebzelerin henüz bilinmediği ve dönemin tarım özellikleri nedeniyle meyve bolluğu yaşanan Osmanlı Dönemi’nde yemeklere çeşni vermek için farklı tatlar kullanılırdı. Bunların başında meyveler ve kuruyemişler geliyor. Bu durumda, Osmanlı’nın o dönemde yükselen bahçecilik kültürünün etkisi de oldukça fazla. Yemeklere doğal bir şekerli tat veren meyveler, günümüzde de birçok usta aşçının tarifini süslüyor. Bu özgün tariflerin sırrının tatlı-ekşi tatların baskın olduğu Osmanlı mutfağından esinlendiğini söylemek yanlış olmaz.

Genellikle erik, ayva gibi buruk tatlarla çeşni katılan bu yemeklerin tatlı-tuzlu lezzeti, ilk anda pek çekici gelmese de bambaşka bir mutfak kültürünün kapılarını aralıyor. Aynı zamanda köklerimize doğru kısa bir yolculuğa çıkmamızı sağlıyor. İşte en çok bilinen meyveli Türk yemeklerinin bazıları:

Ayva Dolması (İstanbul)

Bildiğimiz dolma harcıyla yapılan bu geleneksel lezzete günümüzde hâlâ bazı restoranlarda rastlayabilirsiniz. Ayva Dolması, klasik dolma harcıyla hazırlanıyor evet. Fakat onu oldukça özgün kılan bir şey var: Ayvanın buruk tadı, kişniş ve piştikten sonra üzerine eklenen pekmez. Nasıl bir lezzet olduğunu tahmin edebiliyor musunuz?

Çağla Aşı (Gaziantep)

Özellikle bayramlarda hazırladığımız et kavurmayı bir de böyle denemeye ne dersiniz? Kavrulan ete, çağla ve erik eklenmesiyle yapılan bu geleneksel lezzet Gaziantep yöresinde oldukça meşhur bir yemek. İçine bir de sarımsak eklendiğini söylesek, biraz daha şaşırtmış oluruz sizi değil mi?

Yeni Dünya Kebabı (Gaziantep)

Ayva Kebabı ile aynı yöntemle hazırlanan bir Türk yemeği daha. Fakat bu sefer ayvanın buruk tadı yerine yeni dünyanın şekerli tadı hâkim.

Erik Yemeği

Neredeyse tüm Anadolu’da yaygın olan bir tarif. Erik yemeği, kavrulmuş kıyma ya da kuşbaşı etlerin (yöreye göre değişebiliyor) üzerine erik ve şekerin eklenmesiyle yapılıyor. İsteğe göre salça ve pekmezle de hazırlanabilen bu lezzet, kimi bölgede “Erik Yahnisi”, “Erik Aşı” veya “Erikli Et” gibi farklı isimler alabiliyor ve farklı pişirme teknikleriyle hazırlanabiliyor.

Geçmişte ziyafet sofralarının baş tacı olan bu lezzetler, şimdi kulağa oldukça ilginç geliyor değil mi? Demek ki mutfakta yaratıcılığı sevmemizin bir nedeni var. J Siz de mutfağınızı renklendirmek için meyveli tariflere bir şans verebilirsiniz. Belki Nuh’un Ankara Makarnası YouTube kanalı bu konuda sizi biraz cesaretlendirebilir.

Yorum yap!

İlgili İçerikler