Ülkemizin Kuzeydoğu ucunda, birçok farklı medeniyet ve kültürün buluşma noktası olan, son yıllarda keyifli bir tren yolculuğu deneyimi sunan Doğu Ekspresi’nin son durağı olmasıyla da popülerlik kazanan bir şehrimiz var. Evet, doğru tahmin ettiniz. Kars’tan söz ediyoruz. Sahip olduğu Baltık mimarisi eserleri, görkemli kalesi, insanın içini bembeyaz bir huzurla kaplayan kışı gibi zengin mutfağıyla da dikkat çeken bir şehir burası. Ve Doğu Ekspresi’nin cazibesine kapılıp buraya gelenler, renkli bir kültürel atmosferin yanı sıra muhteşem lezzetlerin de tadını çıkarır.
Ülkemizin en yüksek rakımlı şehirlerinden biri olan ve sahip olduğu özgün coğrafi özellikler sayesinde eşsiz tarım ve hayvancılık ürünlerinin yetiştirilen bu şehrin, hemen herkesin bildiği özel lezzetleri de söylediklerimizi doğrular niteliktedir. Kars kazı, eski kaşar peyniri ve gravyeri, eşsiz lezzetlerle bezeli bu şehrin en bilinen, en çok öne çıkan ürünleridir. Tabi Kars’ın zengin ve muhteşem lezzetlerle dolu bir mutfağa sahip olmasını sağlayan özel yerel ürünler bunlarla sınırlı değil. Enfes et yemekleri, muhteşem kahvaltılar hazırlamaya olanak tanıyan hayvancılık ürünleri, Kars yaylalarında binbir çiçekten bal alan arıların ürettiği şifa dolu balı, kendine özgü uzun elması da şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasındadır.
Kars’ın Benzersiz Lezzetleri
İsterseniz gelin, kısa bilgiler eşliğinde Kars mutfağına lezzetini veren bu özel ürünlerden bazılarını daha yakından tanıyalım.
Kaz Eti: Tuzlanıp karda dinledirildiği kendine özgü bir yöntemle işlenen kaz eti, Kars’ın ünü şehrin sınırları dışına taşan en özel lezzetlerinden biri.
Kağızman Uzun Elması: Kendine özgü silindirik şekilleriyle ilgi toplayan bu elmalar, tatlı mı tatlı hem de ince kabuklu olurlar.
Bal: Lezzetini ve eşsiz şifalı özelliklerini yüksek rakımlarda yetişen çiçeklerden alan bu bal, sarıdan kahverengiye uzanan tonlara sahip rengi ve yoğun kıvamı ile öne çıkar.
Eski Kaşar Peyniri: Kars’ın tüm dünyanın dikkatini çeken lezzetlerinden biri de geleneksel yöntemlerle üretilen ve eşsiz bir tada sahip olan eski kaşar peyniridir.
Gravyer: Ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir peynir olmasa da dünyada bolca tüketilen bu peynirin, en kaliteli çeşitlerinden biri de Kars’ta üretilmektedir.
İki Nefis Kars Tarifi
Muhteşem Kars doğasının bizlere armağanı olan benzersiz ürünlerden bazılarını tanıdığımıza göre şimdi bu çok özel lezzetlerle hazırlanan iki muhteşem tarif hakkında bilgiler verebiliriz. Karşınızda, iki özel Kars lezzeti: Piti kebabı ve Kurutlu makarna.
Piti Kebabı
Orijinal tarifi nohut, yufka ve kuşbaşı etin enfes bir karışımı olan bu kebap, makarnanın da katkısıyla eşsiz bir doyuruculuk kazanabilir. Nohuttan gelen bitkisel, etten gelen hayvansal protein, makarnanın içerdiği sağlıklı karbonhidratlarla buluşunca, bu yemek bolca enerjiye ihtiyaç duyanlar için harika bir öğün oluşturur.
Kurutlu Makarna
Ülkemizin farklı bölgelerinde keş olarak da anılan, Kars’ta ise kurut olarak bilinen tuzlanıp kurutulmuş yoğurt, makarnanın en güzel eşlikçilerinden biridir. Yoğurdun tüm sağlıklı özelliklerini taşıyan bu yöresel Kars ürünü ile hazırlanacak bir makarna tarifi, sofralarınızın şifa dolu yıldızı olarak göz dolduracaktır.
Köklü tarihi ve benzersiz coğrafyasından gelen değerleriyle muazzam bir zenginlik kazanmış Kars mutfağına lezzet katan özel ürünler ve iki enfes tarif hakkındaki bilgileri sizlerle paylaştık. Kar beyaz manzaralarıyla meşhur, ünlü Doğu Ekspresi macerasının noktalandığı bu şehrin, insana canlılık veren esintilerini sofralarınıza taşımak isterseniz, nefis Kars lezzetlerinden birini hazırlamanın tam vaktidir deriz. Tabi yalnızca Kars lezzetleriyle kendinizi sınırlamak zorunda değilsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşarak daha pek çok lezzeti keyifli anlatımlar eşliğinde öğrenebilirsiniz. Tariflerimizin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.