tabağın içindeki mantarlı mantı makarna

İlk makarnayı yeme şerefine kim nail olmuş? Bazıları diyor ki ilk şeref Marco Polo’nundu, İtalya’yı makarna ile tanıştıran Marco Polo’dur. Bazıları da diyor ki makarnanın kökeni çok eskilere, Etrüskler’e dayanır. 

Avrupa’da lazanya olarak yolculuğuna başlayan makarna, sonraları şehriyeye evrilmiş, 1800’lerde “fidelli” olarak anılan bir tür burgu makarna şeklinde tüketilmiştir. 

Anadolu’da ise makarnanın kardeşi olarak tabir edebileceğimiz eriştenin tarihi uzun yıllar öncesine dayanır. Ülkemizde, günümüzde bildiğimiz şekilde makarna üretimine 1900’lerin başında başlanmıştır. 

Makarna en kıymetli besinlerden biridir. Ancak ve ancak durum buğdayı irmiğinden üretilmiş olması kaydıyla… Makarnalık undan (durum buğdayından) yapılmış makarna, Akdeniz diyet örüntüsünün göz bebeğidir. Öğünlerde ana yemek ya da yardımcı yemek olarak, çorbaların, böreklerin ve salataların içinde tüketilebilir. 

Neden Makarna Yemeliyim? 

  1. Makarna, günlük enerji gereksinimini ekonomik şekilde karşılar. Bir paket makarna bir adet tam tahıllı ekmeğin yarısı fiyatındadır. Bir somun ekmekle tek başına dört kişilik bir aile beslenemez ama bir paket makarna bir öğünde dört kişilik bir aileye yeter.
  2. Kolay ulaşılabilen bir besindir. Her süpermarkette, her bakkalda kaliteli makarna bulabilirsiniz. 
  3. Potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanında B vitaminlerinden (B12 vitamini hariç) zengin bir besindir. Kalp ve bağırsak dostudur.
  4. Glisemik indeksi düşüktür yani kan şekerini yavaş yükseltir. Bu sayede uzun süre tok tutar, iştahı dengeler.
  5. Karbon ayak izi düşük, çevreyi koruyan bir besindir. Herkes kendi yöresinin mahsulünü yemelidir. Bu, beslenmede ve gıdaya ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemlidir.
  6. Saklanması, muhafazası kolaydır, uzun süre depolanabilir.
  7. Posa içeriği yüksek olduğu için hem kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran kalp dostu hem de toksinlerin uzaklaşmasını sağlayan bağırsak dostu bir besindir.
  8. Vegan bir seçenektir, bitkisel proteinden zengindir.
  9. Prebiyotik özellik taşır yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterilerin beslenmesini, çoğalmasını destekler. Diğer bir deyişle mikrobiyotamızı zenginleştirir.
  10. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış tüm “gerçek” makarnalar vitamin ve mineraller yanında çeşitli biyoaktif bileşenlerden de zengindir. Bu biyoaktif bileşenler (ksantofil, çeşitli flavonoidler ve trisin gibi) vücut direncinin artırır, yaşlanmayı ve de özellikle göz, beyin ve cilt yaşlanmasını geciktirir.

Bu özelliklerin tümünü sağlayan makarna durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnadır. İki kuruş ucuza makarna alacağım diyerek kandırılmayın, ekmeklik undan yapılmış makarna yemeyin, bu faydalardan mahrum olmayın.

Demleme Makarna Nasıl Pişirilir? 

Birçok evde makarnanın yanlış pişirildiğine, haşlanıp suyunun döküldüğüne ve hatta üstüne bir de yıkandığına, sudan geçirildiğine şahit oluyoruz. Halbuki, makarna demlenerek pişirilir. Makarna az suda, suyu çektirilerek pişirilmelidir. Makarnanın üzerini bir parmak kadar örtecek miktarda sıcak su ve az miktarda zeytinyağı konulmalı, ocağın ateşi orta hararette açılmalı, aynı pilav pişirir gibi makarna üzerine konan suyu içine çekene kadar ara ara karıştırılarak, tencerenin ağzı açık olarak pişirilmelidir. Bu şekilde pişirildiğinde besin ögesi kayıpları engellenmiş olur. Makarnanın pişme süresi 7 ila 10 dakika civarında olmalı, al dente yani dişe gelir şekilde pişirilmelidir. 

Makarnanızı pişirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın, ocağın yanmayan tarafına ya da nihalenin üzerine alın, dinlenmeye, demlenmeye bırakın. Demlenmiş, ılımış makarnanın dirençli nişasta içeriği yoğunlaşır.. Dirençli nişasta kan şekerinin ve kolesterol seviyesinin dengelenmesini (regülasyonunu) kolaylaştırır, kalsiyum ve magnezyum emilimini artırır, prebiyotik özellik taşır. 

İyi bir makarna pişirebilmek için öncelikle, satın alınan ürünün kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Kaliteli makarna daha az su çeker ve diriliğini korur. Herkese bol makarnalı, bol neşeli ve sağlık dolu günler dileriz. 

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisi’nden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli makarna tariflerine ulaşmak için tıklayın. Afiyet olsun.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

KAYNAKLAR

  1. Giacco, R, Vitale, M, Riccardi, G. Pasta: Role in Diet. https://www.researchgate.net/publication/301702419_Pasta_Role_in_Diet
  2. Koçak, H. Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Uygulamaları-Amasya Örneği. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/149907.
  3. Türker, B, Savlak, NY. Dirençli Nişasta: Tipleri, Kaynakları, Fizyolojik Etkileri ve Fonksiyonel Özellikleri. Akademik Gıda 2015; 13(4): 354-359.
  4. Makarnalar, Yiyecek İçecek Hizmetleri. TC Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 2011.
Yorum yap!

İlgili İçerikler