Kasenin içindeki lahanalı salata

Avrupa mutfağının vazgeçilmezleri ve en çok tüketilen ürünleri arasında yer alan lahana, antik çağlardan beri insanlığın beslenmesinde önemli rol oynayan sağlıklı bir besin. Farklı formlarda tüketilmeye çok uygun olan, dayanıklılığı ve muhafaza edilme kolaylığıyla de öne çıkan lahana, insanlık tarihinde oldukça ilginç bir rol de üstlenmiş. Bu besin, fermente edilerek uzun süre saklanabilmesi ve içerdiği bolca C vitaminiyle denizcilerin hastalanmadan uzun mesafeleri kat edebilmelerini sağlamış, dünyanın çevresi de ilk defa bu sayede dolaşılmış. 17 ve 18. yüzyıllar arasında tüm Avrupa’da temel besin maddesi niteliği kazanan lahana; turşu olarak, fermente edilerek, çiğ olarak, buharda pişirilerek, sotelenerek, yani mutfakta kullanılan neredeyse tüm tekniklerle işlenebilir hale gelir. Çorbası, sarması, sulu yemekleri, Alman mutfağının vazgeçilmez Sauerkraut’u ve son yılların gözdesi Coleslaw salatasıyla sofralara mütevazı duruşunun çok ötesinde katkılar sunan bu sebze, sağlıklı özellikleriyle göz doldurur ve uzmanlar tarafından da düzenli olarak tüketilmesi önerilir. 

Lahanaya ülkemizin bazı yörelerinde de “kelem” denir. Bir gün yolunuz Muş’a düşer de orada size “kırçikli kelem dolması” ikram ederlerse bilin ki o çok özel, nefis bir lahana sarmasıdır. Hiç kaçırmadan, mutlaka tatmalısınız!

Kasenin içerisindeki Lahana Sarması

Sağlıklı Özellikleri ile Lahana

Gelin, gösterişli olmaktan uzak ama mutfaklarda çok önemli roller üstlenebilen bu özel sebzenin sağlıklı özelliklerini hep birlikte keşfedelim.

Bol miktarda lif içeren lahana, sindirim sistemi sağlığına muazzam katkılar sunan, özellikle çiğ olarak düzenli tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini azaltabildiği bilinen bir besindir.

İyi bir C ve K vitamini kaynağı olan lahana, bağışıklığı desteklediği gibi, kanın pıhtılaşmasını da düzenleyerek kalp-damar sağlığını destekler.

Lahana gibi bol lifli besinler, yüksek oranda tokluk hissi vererek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, yüksek kolesterol ve obeziteyle mücadelede rol oynayabilir.

Fermente edildiğinde probiyotik özellik kazanan lahana, sindirim sistemimizde yaşayan yararlı bakterilerin artışına yardımcı olarak vücudumuzda bağışıklık sistemi başta olmak üzere pek çok sisteme fayda sağlar.

Lahanada bulunan glukoziyonat ve antosiyanin bileşenleri vücudumuzdaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur, antienflamatuar etki gösterir.

Kat kat yapraklarında saklanan sağlıklı özellikleriyle ilgili bilgiler edindiğimiz lahanayı mutfakta nasıl pratik biçimde kullanabileceğimizi de püf noktalarıyla öğrenelim.

İşleri Kolaylaştıran Püf Noktaları ile Lahana

Lahanaları ince ince doğrayıp tuzla ovduktan sonra kendi suyunda fermente ederek Almanların meşhur Sauerkraut’unu yapabilirsiniz.

Lahana sarması yapmak uğraştırıcı olabilir ama lahana yapraklarını tıpkı bir yufka gibi kullanarak fırın tepsisine yerleştirip aynı harcı arasına koyarsanız, tadı lahana sarmasını aratmayan pratik bir fırın lezzeti elde etmiş olursunuz.

Lahana yemeği yaparken doğradığınız lahanaları pişirmeden önce bir süre tuzlu suda bekletirseniz, pişerken oluşabilecek kokuların ve yemeğe bırakabileceği acımsı tadın önüne geçer, çok daha lezzetli bir sonuç alırsınız.

Lahana sarması yaparken yaprakların esnekleşip kolayca sarılması için yaprakları kaynar suda 1 dakika civarında bekletmelisiniz. Yaprakları daha fazla pişirirseniz sarmalarınız dağılacaktır.

Sarma yapmak için haşladığınız lahana yaprakları artarsa onları enfes bir kapuska yaparak değerlendirebilirsiniz.

Enfes Bir Tarif: Kuskusla Buluşan Lahana

Sağlıklı özellikler, pratik ipuçları ve değerlendirme önerilerinin ardından şimdi sırada, lahanayla özel bir makarna türünü buluşturan, doyurucu ve keyifli bir tarif önerisini sizlerle paylaşmak var. Mutlaka denemeniz gereken bu lezzet: Kuskuslu Lahanalı Salata.

Kuzey Afrika kökenli bir çeşit makarna olan kuskusun kendine has dokusu ve salatalara kattığı ferahlık, lahananın hafifliğiyle buluşunca ortaya, insanı nasıl doyduğuna şaşırtan harika bir tarif çıkıyor. Bol lifli iki ürünün başrol oynadığı bu tarif, vereceği uzun süreli tokluk hissiyle kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için de çok iyi bir alternatif olabilir.

Sade, gösterişsiz duruşunun arkasında mucizevi özellikler saklayan lahanayı her yönden incelediğimiz, ilginç bilgilerden denenesi bir tarife birçok paylaşım yaptığımız yazımızın sonuna geldik. Şimdi, mutfağa girmeden önce Nuh’un Mutfağı’nın oynatma listesine bir göz atabilir, yapacağınız yemeği bu listeden seçebilir ya da ilham alabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan listeye ulaşmak için hemen tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler