Kimi siyaha çalacak kadar koyu, kimi ise tatlı bir mor renge sahip kabuğuyla patlıcan çok ilginç bir besin değil mi sizce de? Kebabıyla, közlenmiş halinin yarattığı enfes soslarla, karnıyarığı, imambayıldısı ve dolmasıyla mutfağımızın vazgeçilmez malzemelerinden biri olan patlıcan, aslında Türkçe adı Köpek üzümü olan Nightshade ailesinden bir bitki. Her ne kadar biz onu bir sebze olarak biliyor ve kullanıyorsak da o aslında botanikçilerin gözünde bir meyve, sert çekirdekler içermeyen “yemiş” tarzında bir meyve hem de… Şaşırtıcı değil mi? Tabi botanikçiler ne derse desin, bizim için yılların sebzesi patlıcan bir anda meyveye dönüşecek değil. Zaten ilgilendiğimizin isimlerden çok lezzetler olduğu düşünülürse de bu tartışmanın bizim için çok da önemli olmadığı kesin.
Mutfağımızın ilginç ve çok sevilen malzemesi patlıcanın lezzetine gelecek olursak, onun da oldukça kendine özgü olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle közlenmiş haline çok yakışan o is tadıyla eşsiz bir ürün haline gelen patlıcan, baskın olmayan lezzeti ve süngerimsi yapısıyla farklı tatları üzerinde taşımak için ideal bir yatak oluşturan bir besin. Zaten mutfağımızdaki kullanılma biçimleriyle de bu özelliğini oldukça iyi bir şekilde yansıtır ve dünya mutfağında da lezzetli yağları ve farklı tatları içine çekme becerisiyle tanınır.
Közlenmiş halinin o benzersiz lezzetinden daha önce söz etmiştik, peki ya kimilerinin müptelası olduğu kızarmış patlıcana ne demeli? Karışık kızartma tabağında bazılarımızın favorisi olduğu gibi mutfağımızın kimi özel tariflerine de eşlik eden kızarmış patlıcan da bu ilginç ürünün en güzel hallerinden biridir. Zaten patlıcan, mutfağımızın imza yemeklerinden bazılarını oluşturan lezzetlerde başrol oynamasının yanı sıra çok iyi de bir eşlikçidir. Tabi durum böyle olunca sayısız malzemeyle uyum gösterme becerisine sahip olan makarnaya da çok yakışır.
Pratik ve Nefis Patlıcanlı Makarna Tarifleri
Közlenmiş, kızarmış, kavrulmuş… Farklı halleriyle patlıcanın lezzet verdiği makarna tariflerinden bazılarına isterseniz gelin birlikte bir göz atalım.
Makarnalı Patlıcan Kebabı
Mutfağımızın imza yemeklerinden biri olan patlıcan kebabına makarnadan enfes bir katkı.
Közlenmiş Patlıcanlı Kaşarlı Fırın Makarna
Közlenmiş patlıcan ve fırın makarna, sizce de çok iyi bir lezzet ikilisi olmaz mı?
Patlıcanlı Makarna Böreği
Makarnanın en lezzetli kostümlerinden biri olan makarna böreğine, patlıcanın harç olarak eşlik ettiği enfes bir tarif.
Patlıcan Yatağında Makarna
Mantığı karnıyarığı anımsatan bu tarif, makarna ile patlıcan birlikteliğinin doğurduğu harika lezzetlerden biri.
Babagannuşlu Spaghetti
Ülkemize Levant mutfağının enfes bir armağanı olan patlıcan lezzeti babagannuş ile hazırlanan spaghetti, gerçekten de muhteşem bir sentez fikri…
Patlıcanın İki Nefis Hali: Közlenmiş ve Kızarmış Patlıcan
Hem başlangıçta hem de tariflerimizde bol bol patlıcanın iki farklı pişirme tekniğiyle hazırlanan formlarından söz ettik. Şimdi sıra bu pişirme teknikleriyle elde edilen lezzetlere daha yakından bir bakış atmakta. İşte karşınızda, patlıcanın iki nefis hali: Közlenmiş ve kızarmış patlıcan.
Közlenmiş Patlıcan
İster ızgarada o eşsiz füme tadını içine çekerek ister ocakta ya da fırında közlenen patlıcan, ülkemiz mutfağının en dikkat çekici yemeklerinden bazılarında başrol oynar. Tabi yalnız hünkarbeğendi ya da enfes bir köpoğlu mancası hazırlamakta değil harika bir salata yapmak için de bu kendine özgü lezzetten faydalanabilirsiniz. Özel mi özel bu lezzet, oldukça sağlıklıdır da ayrıca.
Neredeyse hiç kolesterol ya da doymuş yağ içermeyen ve aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan patlıcan, kalp-damar rahatsızlıkları geçirme riskini azaltır. Potasyum, kalsiyum ve K vitamini zengini içeriği ile de kemik sağlığını güçlendirir.
Kızarmış Patlıcan
Kimilerinin karışık kızartma tabaklarındaki favorisi olan kızarmış patlıcan da mutfağımızdaki çok özel tariflere katılan bir besin. Kendine has dokusuyla kızartılmaya çok uygun bir malzeme olan patlıcan, patlıcanlı pilav gibi benzersiz bir tadın yaratıcısı olurken karnıyarık gibi yemeklerde de kızarmış patlıcan lezzetinden sıklıkla yararlanılır.
Lezzetiyle keyif verdiği gibi oldukça sağlıklı da bir besin olan patlıcan, kabuğundaki nasunin maddesi sayesinde beyin hücrelerinin zarları için koruyucu özellik gösterir. Aynı zamanda içerdiği scopoletin sayesinde serotonin salınımını destekleyerek depresyon ve kaygının azaltılmasına da yardımcı olur.
Sizlere mutfakta ilham kaynağı olacağını düşündüğümüz tarifler ve patlıcanın iki enfes hali hakkında bilgiler verdikten sonra artık kızartma tavalarını, ızgaraları ya da fırınları hazırlamanın vaktidir diye düşünüyoruz. Lezzet fenomeni makarnanın da katkılarıyla, enfes patlıcanlı bir tarif ile sofranızı zenginleştirmek istemez misiniz? Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimiz de tarifleriyle size destek sunacaktır elbette. Şeflerimizin hazırladığı birbirinden güzel tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.