kasenin içindeki kızarmış yeşil biberler

Ege bölgemizin, tarihi Antik Çağ’a dek uzanan, Osmanlı İmparatorluğu’nda üstlendiği rolle Şehzadeler Şehri olarak da anılan şehri Manisa, Spil Dağı eteklerine kurulu, eşsiz doğal güzelliklere sahip bir yerleşim. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalığına çare bulmak için icat edilmiş mesir macunuyla tanınan şehir, tıpkı binbir çeşit baharatla şifa kaynağı haline gelen bu lezzet gibi benzersiz ürünlerin katkı sunduğu enfes yemekleri barındıran bir mutfak kültürüne sahiptir. Manisa mutfağı köfte, pide, simit gibi lezzetlerin şehre özgü versiyonlarının yanı sıra topalak ve kapama gibi özgün yemeklerle de eşsiz bir zenginliğin taşıyıcısıdır. Akdeniz ve kimi bölgelerinde İç Anadolu iklimi özellikleri görülen Manisa, eşsiz lezzetlerin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynayan yerel ürünleriyle de dikkat çeker.

Yöreye özel zeytin ve zeytinyağı çeşitleri, enfes dolmalar hazırlanan asma yaprağı türleri, üzüm, kiraz, kavun, çilek, hünnap gibi meyvelerin yalnızca burada yetişen çeşitleri, biber, leblebi, helva ve mesir macunu gibi benzersiz bir tarihi arka plana sahip imza ürünüyle Manisa, muhteşem bir lezzetler şehridir. 

Manisa’nın Benzersiz Lezzetleri 

Manisa mutfağı, sadece lezzetli yemekleriyle değil, bu lezzetlerin temelini oluşturan eşsiz yerel ürünlerle de öne çıkar. Bu yazıda, Manisa’nın bereketli topraklarından sofralara uzanan, şehrin mutfağına özel bir kimlik kazandıran bazı ürünlere yakından bakacağız.


Üzüm: 

Sultani ve Saruhanlı çekirdeksiz üzümleri gibi özel türleriyle bu meyve, Manisa’nın en önemli ürünlerinden biridir. Bu çekirdeksiz üzümler, sofralarda taze halleriyle keyifle tüketildikleri gibi kurutularak da sağlık ve lezzet dolu atıştırmalıklar haline getirilirler. 

Zeytin:

Akdeniz bölgesinin bu yüzlerce yıllık mucizevi ürünü, Manisa’da Domat ve Uslu gibi yerel türleriyle öne çıkan bir besindir. Sofralık olarak tüketilebildikleri gibi zeytin yağı üretiminde de kullanılabilen bu zeytinler şehrin en önemli değerlerindendir.

Kiraz:

Ülkemizin en fazla kiraz yetiştiriciliği yapılan kentlerinden biri Manisa’dır. Parlak koyu kırmızı rengi; sert, tatlı, sulu ve çatlamaya dayanıklı yapısıyla dikkat çeken Salihli kirazı, şehrin en özel ürünleri arasındadır. Öyle ki her yıl Manisa ilçelerinde Salihli kirazıyla ilgili festivaller düzenlenir.  

Leblebi:

Manisa’da uzun yıllardır sürdürülen, yöre insanının ustalık kazandığı üretimiyle öne çıkan besinlerden biri de Kula leblebisidir. Kırmızı, beyaz ve sarı renkli, tüylü ve kalın kabuklu nohutlar ile hazırlanan bu besin, kuru yemiş tabaklarının vazgeçilmezi olan sağlıklı bir atıştırmalıktır. 

Biber:

Manisa’nın tarhana yapımında da kullanılan Emcelli biberi, şehrin dikkat çekici yerel ürünlerinden bir diğeridir. Hasadı genellikle koyu yeşil renkteyken yapılan bu biberler, tarhana üretiminde kullanılacaklarsa kızardıktan sonra toplanırlar ve bu halleriyle “tarhana biberi” olarak isimlendirilirler. İri ve lezzetli bu biberler közleme ve konserve üretimi için kullanılabilirler.  

İki Enfes Manisa Tarifi 

Manisa’da üretilen ve şehrin mutfağına benzersiz bir katkı yapan yerel ürünlerden bazıları hakkında kısa bilgiler verdik. Şimdi sıra lezzet dolu Manisa tariflerinden ikisini, makarnanın da katkı sunduğu yorumlarıyla sizinle paylaşmakta! Kula Güveci ve Bal Kabaklı Makarna tariflerimiz karşınızda!

Kula Güveci 

Kuzu, eti, domates, biber ve tereyağından oluşan malzeme listesiyle yalınlığın lezzetini sunan Kula Güveci, makarnayla yorumlamak için de çok iyi bir tarif. Haşlanarak ön pişirmeden geçirilen etin diğer malzemelerle fırına verilmesiyle hazırlanan bu lezzeti, ikram ettiğiniz herkesin çok seveceğinden eminiz. 

Bal Kabaklı Makarna 

Kendine özgü turuncu rengi ve tatlımsı lezzetiyle bir masal kahramanı olmanın hakkını veren bal kabağı, hem göze hem de damağa hitap edecek bir makarna tarifi hazırlamak isteyenler için çok iyi bir seçim. Bal kabağı, makarnanın uyumlu karakteri ile bir araya geldiğinde, eşsiz bir lezzet elde etmek isteyenlerin doğru çeşni vericileri kullanması yeterli.

Manisa’nın benzersiz yerel ürünlerle zenginleşen mutfağı ve bu mutfaktan evlerinizde de kolaylıkla yapabileceğiniz iki tarifi sizlerle paylaştık. Sofralarını farklı yemeklerle zenginleştirmek isteyenler için bu tariflerin oldukça faydalı olacağına inanıyoruz. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı videoları izleyerek daha fazla tarifle de tanışabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın! Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yap!

İlgili İçerikler