ocak

2019’un ilk ayında, öğünlerinizi kış en güzel sebze ve meyveleriyle zenginleştirmeye ne dersiniz?

Upuzun bir yılı ardımızda bıraktık, yepyeni bir yıla giriş yaptık. Beslenmemiz ve sağlığımızla ilgili önlemleri yılın ilk, kışın en şiddetli ayı Ocak’ta alırsak, bütün yıl öyle gider; hiç hasta olmayız ve formumuzu daima koruruz diye düşünelim ve kış mevsiminin nimeti olan sebze ve meyveleri mutlaka her öğünümüze dâhil edelim! 🙂

Bu ayki sebzelerimiz, daha çok salatalara hitap ediyor. Taptaze yeşillikler ve kışa özel lezzetlerle hazırlanmış limonlu, sirkeli, zeytinyağlı salatalar; öğün yerine geçiyor!

Siyah turp

Turpu sevmeyenler, faydalarını bilseler ne düşünürler acaba? Siyah turp, kanserle mücadelede oldukça etkili bir antioksidandır. Sağlıksız diş etleri için oldukça faydalı olan siyah turp, balla karıştırıldığında öksürük için de birebirdir. Hazmı kolaylaştırma ve kışın olmazsa olmazı boğaz ağrılarına iyi gelme özelliklerinin yanında, sakinleştirici etkisi ispatlanmış olan siyah turp, uyku düzenini de iyileştirir. İçerdiği potasyumla, yüksek tansiyon şikayetine iyi geldiği de bu güzel kış sebzesinin özel güçlerinden biridir.

Roka

Roka da turpgiller familyasının üyelerinden biridir. Yeşil yapraklı bir salata malzemesi ve garnitür olan roka, özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmezidir. 100 gram roka, içerdiği yoğun C, A, K vitaminleri ve minerallerle, günlük potasyum ihtiyacımızın tamamını karşılamaya yeter. Az kalorili ve besleyici özellikleriyle roka, diyetler için de fazlasıyla önemli bir yeşilliktir.

Pancar

Akdeniz’in dünyaya sunduğu nimetlerden bir başkası da elbette pancar. A, B, C vitaminleriyle fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallere barındıran pancar, hipertansiyonu azaltan, diyabete iyi gelen etkileriyle bilinir. Kasların oksijen döngülerini dengeleyen ve kontrol altında tutan pancar, dayanıklılığı artırır. İster salatalarda, isterseniz yemek olarak tüketin; göz alıcı rengiyle sofralarınızı güzelleştireceğini garanti ediyoruz.

Nar

Bereketin, çokluğun simgesi nar, kış meyvesi denince akla gelen ilk meyvelerden biri. İçeriğinde bulunan B, C ve E vitaminleri ve demir, potasyum mineralleriyle kronik kış hastalıklarıyla savaşmada oldukça etkili olan nar, yorgunluğu giderir ve direnci artırır. Öte yandan, lif bakımından oldukça zengin olan nar, tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur.

 Muz

B1, B2, C, A ve E vitaminleriyle öne çıkan muz; potasyum, demir, kalsiyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Kemik gelişimini destekler; sakinlik verir. Yüksek kalori düzeyiyle, tek başına bir öğün olabilir. Öte yandan, içerdiği iyotla, tiroid bezinin çalışmasını dengede tutar.

Kestane

 

Üçüncü önerimiz aslında meyveden çok bir yemiş. Adı nostaljiyle de özdeşleşen, kış mevsimlerinde kentlerde her köşe başında satılan kestane, 4-5 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir. C ve B vitaminleri açısından zengin olan kestane, bolc protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum içerir. Kestane, diğer yemişlere oranla daha az yağ içerir ve lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır.

Yorum yap!

İlgili İçerikler