Mutfak Ekonomisi Nedir?
Mutfak alışverişi her evin olmazsa olmazıdır ve büyük bir gider kalemini oluşturur. Kimi zaman fazla harcamalar kimi zamansa plansızlık sebebiyle bu gider kaleminde bütçe aşılabiliyor. Dahası alınan ürünler zamanında tüketilmediği için çürümeye de terk edilebiliyor.
Üstüne üstlük çalışma hayatı dolayısıyla evde yemek yerine dışarıdan söylemeyi tercih etmek de fazladan masraf olarak karşımıza çıkıyor. Alışverişin hem israfa dönüşmesini hem de cebe zarar vermesini engellemek için çeşitli önlemler almak gerekiyor.
Tüm bu önlemler dâhilindeki mutfak ekonomisi, zamandan ve paradan basit yöntemlerle tasarruf ederek kendi pişirdiğimiz yemekler sayesinde bütçemizi kontrol altına almamızı sağlıyor.
İşte Madde Madde Yapılması Gerekenler
- Markete Liste ile Gidin
Buzdolabını kontrol edip her alışverişe liste ile çıkmak, gereksiz şeyler almamak ve market büyüsüne kapılmamak için iyi bir yöntem. Ayrıca aldığınız her ürünün son kullanım tarihine dikkat etmek, raf ömrünü gözeterek bozulmayacak gıdalar almak, farklı marketlerin indirim ve kampanyalarını değerlendirmek size kazanç sağlayacaktır.
- Alışverişi Tokken Yapın
Aç bir şekilde çıkılan alışverişte canınız her şeyi çekebilir, hiç aklınızda olmayan ürünlere eliniz gidebilir, gereğinden fazla malzemeyle yemek yapma isteği uyanabilir. En makul şekilde alışveriş yapmak için aç değilken alışverişe gitmeniz daha uygun görünüyor.
- Mevsimine Göre Meyve ve Sebze Alın
Mevsiminde alınacak meyve ve sebzeler hem daha sağlıklı hem de daha uygun fiyatlı olacaktır. Ayrıca meyve, sebze ve tabii diğer ürünleri kilolarca alıp bozulmasına neden olmaktansa seçerek azar azar alıp çabuk tüketmek israfı önleyecektir.
- Ocağınıza Uygun Tencere ve Tava Kullanın
Büyük kaplar daha uzun sürede ısınır ve dolayısıyla daha fazla gaz/enerji tüketir. Küçük olanlar ise ocağa tam oturmadığından gazın bir kısmı boşa yakılmış olur. Dolayısıyla ateşin üzerini tam olarak kapatacak tencere ve tavalarla enerjiyi verimli şekilde kullanmak en uygunu olacaktır.
- Düdüklü Tencere Kullanımını Arttırın
Düdüklü tencere hızlı ve sağlıklı pişirme yöntemlerinden bir tanesidir. Uygun yiyecekleri, özellikle de et ürünlerini daha kısa sürede pişirdiği için hem zaman hem enerji tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır.
- Fırının Kapağını Açmayın
Aslında fazlaca elektrik harcayan fırınları, kullanmak durumunda kaldığınızda kapağını açmamanız önem arz ediyor. Çünkü fırının kapağı açıldığında içindeki sıcaklık azalıyor ve fırın eski sıcaklığına ulaşmak için daha çok çalışıyor.
- Bayat Ekmekleri Asla Atmayın
Mutlaka yiyebileceğiniz kadar ekmek alın ama artarsa da çöpe atmayın. Kalan ekmekleri fırınlayıp salata ve çorba için kruton olarak kullanabilirsiniz. Yumurtaya bulayıp kızartabileceğiniz gibi köfte yapımında da kullanabilirsiniz. Ve tabii bunlar dışında onlarca tarifi de internette bulabilirsiniz.
- Et ve Tavuk Suyunu Saklayın
Bulyon almaktansa et ve tavuktan kalan suyu kullanmak hem yemeğinize lezzet katacak hem de bütçenize katkı sağlayacaktır.
- Portakal Kabuklarını Değerlendirin
Rendelediğiniz portakal kabuklarıyla kek, kurabiye gibi unlu ürünlere lezzet verebileceğiniz gibi karınca ve sivrisinekleri uzak tutabilir, küf kokusunu engelleyebilirsiniz.
- Kahve Çekirdeklerini Yeniden Kullanın
Kullanılmış kahve çekirdekleriyle karıncaları evden uzak tutabilir, evdeki kötü kokulardan kurtulabilir ve saksıda yetiştirdiğiniz bitkilerinizi canlandırabilirsiniz.
- Reçel ve Konserve Yapın
Mevsiminde alacağınız uygun fiyatlı sebze ve meyvelerle yapacağınız reçel ve konserveleri uzun süreli tüketebilirsiniz.
- Sütü Mutlaka Bitirin
Sütün bozulmadan bitmesi için bir kısmını süzme peynir yapabilir ya da buz kalıplarına döküp dondurduktan sonra kahve ve çikolata içerisinde kullanabilirsiniz.
- Bulaşıkları Sudan Geçirmeden Makineye Atın
Bulaşık makinesine bulaşıkları durulamadan, sadece artıkları alarak yerleştirin. Makineniz bulaşıkları zaten temizleyecektir, böylelikle su israfını önlemiş olacaksınız.
İlginizi Çekebilecek İçerik: Evde Kolay Fırın Temizliği