• masanın-üzerindeki-pasta-pastanın-yanindaki-tarcin-saplari

Tarçın, Asya kültüründe geleneksel olarak hasat edilen bir ağaçtır. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan en eski bitkisel ilaçlardan birisidir. Tarçın, şifa deposu, kıymetli bir çeşni vericidir. İki tür tarçın bulunur. Birincisi Sri Lanka’da yetişen “Seylan tarçını” diye bilinen tarçın, diğeri ise Çin tarçınıdır. Faydalı etkileri ile kabul edilen Seylan tarçınıdır. Tarçın, eklem ağrıları, kalp çarpıntısı, adet dönemi sancısı, kan şekeri dengesizliği, hazımsızlık, mide spazmları, ishal, iştahsızlığa çare olarak kullanılan; bunun yanında idrar söktürücü, öksürük kesici, ödem atıcı etkileri bilinen ve çeşni verici olarak yıllardır kullanılan bir baharattır. Bilimsel çalışmalar, özellikle tarçının antioksidant (çevresel ve duygusal stresin hücresel boyutta yaratabildiği harabiyetten koruyan), antienflamatuar (vücuttaki iltihabi reaksiyonları önleyen), antiülseratif (yara iyileştirici), antialerjik (alerjiyi önleyici), antibakteriyel (bakterilerden koruyan) etkileri üzerinde durur. Tarçının insulin direnci, metabolik sendrom ve yetişkin tipi şeker hastalığı (Tip 2 diabet) üzerindeki etkilerine yönelik birçok bilimsel araştırma yürütülmüştür. Şeker hastalığı ve insulin direnci tedavisinde tarçının çok ciddi olumlu etkisi vardır. Bu etkisini açlık ve tokluk kan şekeri seviyesini düşürerek, insulin duyarlılığını artırarak gösterir. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre tarçının etkili olabilmesi için en az 3 gram tüketilmesi gerekir. Tarçın, sağlığını korumak isteyen her ailenin mutfağında olması gereken bir baharattır.

(Kaynak: Bozok Tıp.Derg. 2012, 3: (39-46), Bağbahçe 2012, 42: (24-25).)

 

Bugün tarçının şifalı özelliklerini barındıran bir tarifle karşınızdayız; Tarçınlı Yeni Yıl Pastası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

 Tarçınlı Yeni Yıl Pastası tarifimiz 8-10 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 15 dakika pişirme süresi 1,5 saattir. Zorluk derecesi 5 yıldızdır.

bezin-üzerindeki-tarcin-saplari

Tarçınlı Yeni Yıl Pastası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan tarçın bir miktar kalsiyum, potasyum, beta karoten içerir. Bunun yanında çeşitli polifenollerden çok zengindir.

  • Tarçın, polifenollerden zengin yapısı ile güçlü bir antioksidanttır. Süper besinler listesinde birinci sırayı tarçın alır.
  • Tarçın, antiinflamatuar özelliği ile doku yenileyici ve iltihap önleyici bir çeşni vericidir. Bunun yanında, sinir sistemini de korur ve Alzheimer hastalığından korur.
  • Tarçın, iyi huylu kolesterol seviyesini artırıcı, kötü huylu kolesterol seviyesini düşürücü etkisi ile kalp sağlığını korur.
  • Tarçın, insulin metabolizmasını destekler, kan şekeri seviyesini regüle eder ve bu sayede şeker hastalığı riskini azaltır.
  • Tarçın, viral, bakteriyel ve fungal (mantar kökenli) enfeksiyonlardan korur.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Bunun yanında, selenyum, fosfor, kolin, A ve B12 vitamini, folik asit ve çeşitli antioksidant bileşiklerden zengindir.

  • Yumurta kolesterol seviyesini yükseltmez.
  • Yumurta, selenyumdan zengin yapısı ile kas dokusunu güçlendirir.
  • Yumurta A ve B12 vitamininden zengin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir.
  • Yumurta folik asitten zengin yapısı ile damar sağlığını korur ve inme riskini azaltır.
  • Yumurta lutein ve zeaksantinden zengin yapısı ile göz sağlığını güçlendirir ve makula dejenerasyonundan korur.
  • Yumurta, uzun süreli tokluk hissi yaratarak zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez bir ögesi haline gelir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan nar, folik asit, C, K, E, B6 vitaminleri, manganez, potasyum ve polifenollerden zengin bir meyvedir.

  • Nar, içerdiği polifenollerle kolesterol seviyesini dengeler ve kalp sağlığını korur.
  • Nar, C vitamininden zengin yapısı ile hem kolajen sentezini artırarak cilt ve eklem sağlığını korur hem de yara iyileşmesini hızlandırır.
  • Nar C vitamini ve polifenollerden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Nar, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini artırır, metabolizmayı hızlandırır.
  • Nar, manganezden zengin yapısı ile eklem ve bağ dokusunu güçlendirir, spor yaralanmalarının iyileşme hızını artırır.
  • Nar, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını dengeler, tansiyonu düşürür.

 

Tarçınlı Yeni Yıl Pastası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 673,56 kcal
Karbonhidrat 118,40 g
Protein 12,37 g
Yağ 15,79 g
Posa 5,37 g
A Vitamini 96,75 µg
D Vitamini 6,59 µg
E Vitamini 6,30 mg
K Vitamini 3,33 µg
B1 Vitamini 0,13 mg
B2 Vitamini 0,33 mg
B5 Vitamini 1,01 mg
Biotin 10,87 µg
B6 Vitamini 0,17 mg
Folik asit 31,94 µg
B12 Vitamini 0,85 µg
C Vitamini 2,71 mg
Sodyum 212,99 mg
Potasyum 385,64 mg
Magnezyum 33,21 mg
Kalsiyum 159,18 mg
Fosfor 273,09 mg
Kükürt 146,25 mg
Klor 208,68 mg
Demir 1,38 mg
Çinko 2,14 mg

 

 

Tarçınlı Yeni Yıl Pastası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %72’sini,
  • Protein gereksinimimizin %7’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %21’ini karşılamış oluruz.

Yeni umutlarla girdiğimiz 2022 yılının ilk gecesinde Tarçınlı Yeni Yıl Pastası tarifimiz huzurlu anlarınıza eşlik ederken, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, hem de beyin biyokimyanızı olumlu yöne etkileyerek duygudurumunuzu destekleyecek bir tariftir. Yeni yılınızın narın bereketi ile taçlansın.

Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler