• iç anadolu bölgesi lezzetleri

Her hafta farklı bir bölgemize uzandığımız #yedideyedi blog dizimizde üçüncü adresimiz İç Anadolu Bölgesi. Nuh’un Ankara Makarnası’nın da doğduğu topraklar olan ve ülkemizin tahıl ambarı diye adlandırılan bölgemiz, kendine has tatlarıyla öne çıkıyor.

İç Anadolu, uzun yıllar boyunca herhangi bir işgal altında kalmadığı ve farklı ülkelerin etkisine girmediği için eşsiz bir mutfak kültürü sunuyor. Bu yapısıyla has Türk mutfağı olarak nitelenmeyi de hak ediyor. Bölgemiz buğday, arpa, mısır ve çeltiğiyle tahılda; mercimek, nohut, ayçiçeği, şeker pancarıyla da bakliyat ve sanayi bitkilerinde büyük bir paya sahiptir.

Şeker Pancarı

Tabii İç Anadolu yemek kültüründe de bölgede yetişen ürünlerin ve koyun etinin hâkimiyeti kendini gösterir. Ankara’nın sevilen yemekleri arasında Ankara tava, Beypazarı güveci ve sarması, entekke böreği, kara kız köftesi, etli patlıcan tavası, papara ve aş çorbası başta gelir. Ayrıca Ankara’ya özgü Aspava kültürü de herkesi keyiflendirebilecek güzelliktedir.

Et içeren yemeklerde Konya’nın etli ekmek, bıçak arası ve Mevlana pideleri herkesi mest edebilir. Fırın kebabı, saç arası, bamya çorbası, peynirli pide, Mevlana böreği, yoğurt çorbası, çebiç, topalak ve dilber dudağı baklavası da diğer büyük lezzetleridir.

Et deyince Kayseri’ye uğramadan olmaz elbet. Pastırması ve sucuğuyla sofraları şenliğe çeviren Kayseri, çeşit çeşit mantısı, tiridi, nevzinesi, ketesi ve yağlamasıyla da meşhurdur.

Pastırma

Akşam yemeklerinizi süsleyecek nefis tarif kuşbaşı etli sulu makarna tarifi için tıklayınız.

Testi kebabı, madımak ve kış aylarının vazgeçilmezi arabaşı deyince neresi gelir akla? Elbette Yozgat. Orta Anadolu’nun farklı şehirlerine de esin kaynağı olan ve çokça sahiplenilse de Yozgat mutfağına ait olan bu yemekler, sıkça tüketilir. Yöreye has bazlama, çörek, içli (daha çok işli olarak bilinir) ve daha birçok hamurdan doğan lezzetin yanı sıra bulama, düğürcük, helle çorbaları da öne çıkanlar arasındadır.

Peri bacalarıyla ünlü Nevşehir’de sızgıt, Kapadokya köftesi, ayva dolması, fırında çömlek eti, kayısı dolması, düğü çorbası; ozanlar diyarı Kırşehir’de ise keşkek (keşkef), sebzeli bulgur pilavı, soğanlama, kesme aşı, ayran çorbası, çirleme ve ayva dolması ilk akla gelenlerdendir.

Çiğ böreğiyle ön plana çıkan Eskişehir’de ise bulunabilecek diğer tatlar; balaban köfte, atlama böreği, göceli çorba, kıygaşa ve met helvadır.

Yaren güveci, höşmerim, tarhana, kızılcık şurubu, nohut yahnisi, yumurta tatlısı ve çekme helva da Çankırı’nın gözdelerindendir. Sivas’ta ise Sivas köftesi, Sivas katmeri, Sivas kebabı, Divriği pilavı, çereli pilav, hıngel, içli köfte, peskutan çorbası, pancar çorbası, etli mantı, mirik köfte ve hurma tatlısı ile sofralar lezzetlenmektedir.

Besleyici ve eşssiz tarif mercimekli mantı makarna tarifi için tıklayın.

patates

Bunlar ve daha fazlasıyla kendine özgü damak tadını oluşturan İç Anadolu Bölgemiz, büyük bir alana yayıldığı için hem mutfağında hem üretiminde zengin bir çeşitlilik gösterir. Meyvelerde elma, armut, kavun, karpuz, ayva, üzüm, çilek, kayısı, vişne ve kiraz bahçelere renk katarken sebzelerde ise patates, soğan, havuç, domates, salatalık, kabak, fasulye ve lahana bu bereketli topraklarda yerini alır.

Yorum yap!

İlgili İçerikler