
Her uzmanlık alanının kendine ait bir dili, jargonu vardır.
Mutfak da farklı dillerden yaygın kullanıma geçmiş bazı kavramlar ve terimler sebebiyle bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Aşağıdaki mutfak terimlerini bilir ve hakkını vererek uygulayabilirseniz, usta şefliğe bir adım daha yaklaşmışsınız demektir.
Mühürlemek
Özellikle etlerin döküm, izli bir tava ya da ızgarada, yüksek ısıda 3-5 dakika arasında pişirilmesi işlemine verilen isimdir. Bu pişirme yönteminde et tamamen pişirilmez ve suyunun içinde kalması sağlanmış olur.
Terbiye etmek
Çorbalar için sıklıkla kullanılan bu deyim, çorbaya, kıvamın ve lezzetin artması için süt ya da yumurta gibi malzemeler eklemek anlamına gelir.
Karamelize etmek
Özellikle soğanların, orta ateşte sürekli karıştırılarak, kendi sularında pişirilmek suretiyle renk ve tat değiştirmelerini sağlama işlemini verilen addır.
Poşe etmek
Yumurtanın ya da armut gibi meyvelerin, 100 santigrat dereceden daha az sıcaklıklarda suda pişirilme işlemine verilen addır.
Gratine etmek
Bu teknik, fırında pişen yemeğin dış kısmının sos ve peynir rendesi kullanılarak çıtır çıtır hâle getirilmesi olarak tanımlanabilir.
Marine etmek
Kırmızı ve beyaz etlerin, baharat, yağ gibi çeşitli malzemelerle hazırlanmış sıvı bir karışımda bekletilerek lezzet kazanmalarını sağlama işlemi, marine etmek olarak adlandırılır.
Benmari etmek
Özellikle bir çikolata eritme yöntemi olarak duyduğumuz benmari, çikolata, tereyağı gibi malzemelerin su buharında eritilmesi işlemine verilen addır.
Acısını almak
Patlıcan gibi sebzelerin tuzlu ya da sirkeli suda bekletilerek içlerindeki acı suyu salmaları işlemi için kullanılan deyimdir.
Glaze etmek
Dünya mutfaklarında sıkça rastlanan bu pişirme yöntemi, sotelenen sebzelerin piştikleri suyu çekmeleriyle daha da parlak hâle gelmelerini sağlama işlemi olarak tanımlanabilir.