Bebeklerin sağlıklı gelişimi için, beslenme programı oldukça önemlidir. Gelin, 0-24 ay dönemindeki bebek beslenmesinin nasıl olması gerektiğine yakından bakalım.

0-6 Ay

Elbette dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Uzmanlar, doğumdan altıncı aya kadar olan sürede, günde 8-12 arasından başlayan ve orantılı olarak azalan bir emzirme sıklığı önermektedir. Büyümesini ve gelişmesini sağlıklı bir biçimde sürdüren bebeklerde, ek gıda kullanımı altıncı aya kadar önerilmez.

6 Ay

Altıncı ay, bebeğinizin dünyadaki diğer tatlarla tanıştığı, dönüm noktası olan bir aydır. Günlük üç-dörde inen emzirmenin sağladığı enerji, hareket kabiliyeti artan bebeğinizin günlük enerji ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir. Beslenme alışkanlıklarının oluşmaya başladığı bu dönemde, mevsiminde meyve püreleri, sebze püre ve çorbaları, püre yapılmış yağsız etler, yumurta sarısı, karbonhidrat oranı yüksek tahıl gibi besinleri ek gıda olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Ek gıda kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, her gıdayı azar azar denetmektir. Alerjik durumları gözlemleyebilmek için yeni ek gıdalar arasında birkaç gün beklemek de önemlidir. Öte yandan, bebeğinizin sevmediğine dair tepkiler verdiği gıdalarda ısrar etmekten, gaz yapma özelliği olan sebze, meyve ve tahıllardan kaçınmanız da gerekir.

7-12 Ay

Yedinci aydan itibaren bebeğinizin beslenme alışkanlıkları ve yemek yeme davranışları oturmaya başlar. Bu aylar içinde mama sandalyesi kullanarak, bebeği yemek masalarına dâhil etmek, bu alışkanlıkların oturmasına yardımcı olur. Bu aylar arasında yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ile taze balık etini sıklığına ve yağ-tuz oranına dikkat etmek koşuluyla bebeğinizin beslenme programına ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin erişkin diyetinde yer alan besinlerin tatlarıyla tanışacağı bu dönemde, beslenmeyi öğrenebilmesi için tehlikesiz boyutlara ayırdığınız lokmalık yiyecekleri kendi kendine yemesine izin verebilirsiniz. Pirinçli yemekler, ekmek, kuru fasulye, mercimek gibi gıdalar, bu dönemin ortalarından itibaren beslenme programında kullanılabilir.

12-24 Ay

Bebeğinizin bu dönemdeki tercihleri, çocukluk ve ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlığının temelini oluşturacaktır. Bebek, bir yaşından sonra, bakla ve patlıcan gibi kilo almayı engelleyebilecek besinler hariç, neredeyse tüm besinleri yemeye başlayabilir. Yumurta akı, domates, bal gibi besinlerle karnabahar, pırasa, taze fasulye gibi sebzeleri bu dönemde bebeğinizin beslenme programına ekleyebilirsiniz. Özellikle 18 ay sonrası, bebeğinizin kimlik kazanmaya başladığı dönemlerdir. Bu dönemlerde bebeğinizin yemek istemediği besinleri küçük numaralarla diğer besinlerin içine saklayıp vermeyi tercih edebilirsiniz. İnatçılığın oldukça arttığı bu yaş aralığında bebeğinizin yeme alışkanlıklarının ve düzeninin bozulmaması için fazladan çaba sarf etmeniz gerekebilir.

Tüm bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için, doktorunuzun tavsiyelerini mutlaka dikkate almanızı öneririz.

Yorum yap!

İlgili İçerikler