• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta hardal soslu makarna salatası; çevresinde taze yeşil ve sarı çiçek, pişirilmemiş penne makarna, tahta kaşıkta hardal tozu

Tiroid bezinin fonksiyonunu baskılayabilen besinlere guatrojen besinler denir. Hipotroidisi olan yani tiroid bezi olması gerekenden az ya da yavaş çalışan bireyler için guatrojen besinlerin tüketilmesi zararlıdır. Guatrojenik besinler; brokoli, turp, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, şalgamdır.  Tiroid bezi sağlığını koruyabilmek için tüketmememiz gereken diğer besinler; soya ve soyalı besinler (soya yağı, soya sütü, tofu yani soya peyniri, soya sosu) ile yapay tatlandırıcı içeren besinlerdir. Bazı çalışmalarda glüten içeren besinlerin (buğday, arpa, çavdar ve ürünlerini içeren besinler) de guatrojenik etkisinin olabileceğine değinilmiştir.

 

beyaz cam kasede, hardal taneleri ve hardal tozu

 

Bugün şifa deposu bir tarifle karşınızdayız; Hardal Soslu Makarna Salatası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

Hardal Soslu Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Hardal Soslu Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan hardal; bitkisel protein, posa, C vitamini ve B vitaminlerinden zengin bir çeşni vericidir.

  • Hardal, potasyumdan zengin yapısı ile kas spazmını önler, rahatlatıcı etki gösterir.
  • Antienflamatuvar bileşiklerden zengin yapısı ile hardal ağrı kesici niteliğe sahiptir, özellikle artrit ağrısını hafifletebilir.
  • Hardal, doymamış yağ asitlerinden zengin yapısı ile damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Glukozinatlardan zengin yapısı ile hardal sindirim sistemi, rahim ve bağırsak kanseri riskini azaltabilir.
  • Hardal, magnezyumdan zengin yapısı ile vücudun enerji metabolizmasını körükler, zayıflama sürecine destek olur.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan roka; kalsiyum, potasyum, folik asit, C vitamini, K vitamini, A vitamininden zengin bir sebzedir.

  • Antioksidan bir besin olan Roka, hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir hem de cildimizin yaşlanmasını yavaşlatır.
  • Roka, kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Zayıflamak için diyet yapan kişiler tarafından sınırsızca tüketilebilir.
  • İndoller, tiosyanatlar, sülforafan gibi fitokimyasallardan zengin yapısı ile roka; prostat, meme, rahim, bağırsak, yumurtalık kanseri riskini azaltır.
  • Roka, folik asitten zengin içeriği ile DNA yapısını güçlendirir, gebe kalmayı düşünen ve gebe olan kadınların folik asit düzeylerinin yükselmesine destek olarak anne rahmindeki bebeğin sağlığını destekler.
  • B ve C vitaminlerinden zengin yapısı ile roka; sinir sistemini güçlendirir, Alzheimer hastalığı riskini azaltır.

Tarifimize lezzet katan bileşenlerden birisi olan kırmızı lahananın rengi kuvvetli bir antioksidan bileşik olan antosyaninden gelir.

  • Kırmızı lahana; A vitamini, folik asit, B6 vitamini, E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, çinko ve B vitaminlerinden zengin bir sebzedir.
  • Kırmızı lahana K vitamini, magnezyum ve kalsiyumdan zengin yapısı ile veganlar için mükemmel bir kemik güçlendirici besindir.
  • Kırmızı lahananın hem prebiyotik hem de posadan zengin bir besin oluşu bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermesini sağlar.
  • Kırmızı lahananın antosyaninden zengin yapısı bu sebzeye kan basıncını dengelemesini kolaylaştıran bir özellik kazandırır, bu sayede kırmızı lahana kalp ve damar sağlığını korur.

 

Hardal Soslu Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 368,8 kcal
Karbonhidrat 54,8 g
Protein 10,8 g
Yağ 11,35 g
Posa 6,15 g
A Vitamini 58,8 µg
D Vitamini 0,025 µg
E Vitamini 6,1 mg
K Vitamini 32,1 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,15 mg
Niasin 2,5 mg
B5 Vitamini 0,77 mg
Biotin 3,85 µg
B6 Vitamini 0,27 mg
Folik asit 52,4 µg
B12 Vitamini 0,025 µg
C Vitamini 35,1 mg
Sodyum 1235,8 mg
Potasyum 411,3 mg
Magnezyum 67,2 mg
Kalsiyum 62,2 mg
Fosfor 180,2 mg
Kükürt 175,4 mg
Klor 1979 mg
Demir 1,75 mg
Çinko 1,4 mg

 

Hardal Soslu Makarna Salatası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %61’ini,
  • Protein gereksinimimizin %12’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %27’sini karşılamış oluruz.

 

Hardal Soslu Makarna Salatası tarifimiz; hipotiroid hastaları yani tiroid bezi yavaş çalışan hastalar (kırmızı lahana içerdiği için) ile kan trigliserid ve kötü huylu kolesterol yani LDL düzeyi yüksek olan bireyler (mayonez içerdiği için) haricindeki herkes için sağlıklı, keyifli  ve besleyici bir öğle ya da akşam yemeği alternatifidir.

Hardal Soslu Makarna Salatası tarifimizi mayonez içerdiği için, hazırladıktan sonra bekletmeden tüketmenizi öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler