Kapsaisin; acı kırmızı biberde bulunan, safra oluşumunu uyaran ve beslenme yoluyla aldığımız yağların vücudumuzda iyi sindirilip etkin kullanılmasını sağlayan, kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin salınımını artıran, kan yağlarının seviyesini düşüren, antioksidan, ağrı kesici özelliği olan, ödem atımını kolaylaştıran, iştah açıcı özellik taşıyan, sindirim salgılarını uyaran ve sindirimi kolaylaştıran bir biyoaktif bileşendir. Aynı öğünde kafeinsiz yeşil çay ve acı kırmızı biber bir arada tüketildiğinde biberdeki kapsaisinin yeşil çaydaki kateşin ile birleşip kansere karşı güçlü bir etki yarattığı saptanmıştır. Kapsaisinin zayıflama sürecinde çok enteresan bir etkisinin olduğu da biliniyor. Beslenme sürecinde toplam enerji alınımını azaltan kapsaisin, metabolizma hızını yükseltip enerji harcanımını da artırıyor.
Zayıflama yolculuğunda işin özü basit bir matematik hesabı ile başlar. Besinlerle aldığınız enerji ile harcadığınız enerji arasında denge kurmak gerekir. Vücudunuza giren enerji miktarını doğru beslenme müdahaleleri ile kontrol altına aldıktan sonra acı kırmızı biber gibi metabolizmayı hızlandıran besinleri de tüketince sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz oldukça kolaydır.
Bugün ağzının tadını bilen, metabolizmasını hızlandırmak isteyenler için keyifli bir tarifle karşınızdayız: Pul Biberli Sebzeli Erişte. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
Pul Biberli Sebzeli Erişte tarifimiz 6 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakikadır, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Pul Biberli Sebzeli Erişte Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan domates C vitamini, potasyum, K1 vitamini ve folik asitten zengin bir besindir.
- Domates C vitamininden zengin olduğu için; kolajen sentezini artırır, yara iyileşmesini hızlandırır, eklem sağlığını güçlendirir, cildi gençleştirir, potasyumdan zengin olduğu için kan basıncını dengeler; K vitamininden zengin olduğu için kemik sağlığını güçlendirir; folik asitten zengin olduğu için DNA yapısını güçlendirir.
- Domates; likopen, beta karoten, narincenin, klorojenik asitten zengindir. Domates likopen ve beta karotenden zengin olduğu için; kalp sağlığını güçlendirir, göz sağlığını korur ve hatta yaşa bağlı göz hasarını geciktirir, prostat, rahim, bağırsak, mide, yutak, pankreas kanserlerinden korur. Prostat kanserinden korunabilmek için domatesin brokoli ile birlikte tüketilmesi gerekir. Domatesinizin üzerine zeytinyağı dökerek tüketirseniz beta karotenin etkinliğini artırırsınız. Domatesi pişirerek tüketirseniz de likopen içeriği artar.
- Düzenli domates tüketmek yaşlanma hızını düşürür.
- Domates niasinden yani B3 vitamininden zengin bir besin olduğu için kötü huylu kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, B6 vitamininden zengin olduğu için de kalp sağlığını güçlendirir.
- Domates, krom içeriği ile kan şekeri seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırır.
- Domates, riboflavin içeriği ile migren ataklarından korur.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan kırmızı biber kapsaisin, potasyum, folik asit ve C vitamininden zengin bir besindir.
- Kırmızı biber ne kadar acı ise o kadar çok kapsaisin içerir. Ne kadar çok kapsaisin içerirse o kadar çok metabolizmamızı hızlandırır.
- Kırmızı biber, lutein ve zeaksantinden zengin yapısı ile makula dejenerasyonundan yani yaşlanmaya bağlı göz hasarından korur.
- Kırmızı biber C vitamininden zengin bir besindir. C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, bitkisel kaynaklı demirin emilim oranını artırarak anemi riskini azaltır.
- Kırmızı biber kuarsetinden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir, koronavirüsten korur.
Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan sarımsak; allisinden zengin yapısı ile kanserden koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan basıncını dengeleyen ve yüksek tansiyonu düşüren, kan şekerini dengeleyen kıymetli bir besindir.
Sarımsağa tüm koruyucu özelliklerini kazandıran allisinden faydalanabilmek için onu parçalayarak tüketmemiz gerekir. Bu yüzden sarımsağı hap gibi yutmanız işe yaramaz, havanda döverek tüketmelisiniz.
Pul Biberli Sebzeli Erişte tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pul Biberli Sebzeli Erişte tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %67’sini,
- Protein gereksinimimizin %14’ünü,
- Yağ gereksinimimizin %19’unu karşılamış oluruz.
Pul Biberli Sebzeli Erişte tarifimizi tükettiğinizde, sebzeler ve eriştenin bağırsakları hızlandıran etkisinden faydalanarak metabolizma hızınızı artırmış olursunuz. Buna bir de kırmızı biber eklenince, kapsaisinin gücü ile metabolizma hızı pik yapar.
Zayıflamak isteyenler ve özellikle duygusal yeme atakları olanlar için de Pul Biberli Sebzeli Erişte eşsiz bir tariftir. Tarifimizdeki kırmızı biberin metabolizma hızını artıran etkisiyle birlikte kanserden koruyan etkisini de uyarabilmek için yanında bir fincan yeşil çay içmenizi öneririm.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı