Sevdiklerimizle keyifli sofralarda buluştuğumuz, tüm toplumun birlik ve dayanışma duygularıyla omuz omuza verdiği bayramlarımızdan biri var ki paylaşılan lezzetlerle öne çıkar. Elimizde kurban eti paylarıyla kapı kapı komşuları dolaştığımız çocukluk yıllarımızdan beri bizde hep aynı duyguları uyandıran Kurban Bayramı’ndan söz ediyoruz. İstisnasız her eve et giren bu günlerde sofralarda etli yemekler öne çıkıyor; kıyma, kavurma, haşlama gibi klasik lezzetlerin yanı sıra birçoğumuz eti değerlendirebileceği farklı tarifler arıyor.
Kurban Bayramı buluşmalarının olmazsa olmaz ikramları kıyma ya da kavurma, kalabalık sofralarda paylaşılan enfes bir haşlama, bu özel günlerin tadı hiç akıldan çıkmayan geleneksel lezzetleri arasında. Peki, etin çok yakıştığı lezzetlerle farklı tarifler hazırlayarak Kurban Bayramı’nda sevdiklerimizi nefis sürprizlerle şaşırtsak nasıl olur? Mesela lezzeti her zaman kasaptan aldığımızdan çok daha güçlü olan kurban etinden elde edilen kıyma ile hazırlanmış bir Bolonez sosun eşlik ettiği makarna harika olmaz mı? Ya da ülkemiz mutfağının yerel klasikleri arasında bulunan tirit ya da ıslama türü yemekler ekmek yerine makarna ile hazırlanabilir mi?
Enfes Makarnalı Kurban Bayramı Tarifleri
Gelin tüm bu soruların yanıtlarına Kurban Bayramı sofralarınıza konuk olabilecek etli makarna tariflerinden bazı örnekler vererek ulaşmaya çalışalım.
Kuşbaşı Etli Sulu Makarna: İç Anadolu’dan ülkemiz mutfağının özel kategorilerinden biri olan “aş”ı hatırlatan eşsiz bir lezzet.
Etli Arpa Şehriye Pilavı: Bir makarna türevi olan arpa şehriye ile hazırlanan pilavın etle lezzetlendiği eşsiz bir klasik.
Spaghetti Bolonez: Ragu da denilen en ünlü makarna soslarından biriyle hazırlanan bu spaghettiyi çok seveceksiniz.
Kuzu İncik Haşlama & Makarna: Enfes haşlama tariflerinin başkahramanı incik makarna ile buluşuyor, yiyenler bu lezzetten asla vazgeçemiyor.
Makarnalı Çökertme Kebabı: Bodrum’un meşhur yemeği Çökertme Kebabı’na makarnadan enfes bir katkı.
Kırmızı Etin İki Lezzetli Hali: Kavurma ve Haşlama Et
Et ile makarnanın bir araya geldiği enfes tariflerden kimi örnekler gördükten sonra etin lezzetli hallerinden ikisi hakkında bilgiler vermeye geçebiliriz. Kavurma ve haşlama et hakkında bilgiler karşınızda.
Kavurma Et
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez ikramlarından birini de ortaya çıkaran ülkemiz mutfağına ait bu teknik, etin kendi bıraktığı suyunu çekene kadar ağır ağır pişirilmesine dayanır. Sonuçta ortaya yumuşacık ve hafifçe karamelize olmuş bir lezzet çıkar. Kavurma et kendi başına tüketilebildiği gibi birçok lezzetli tarife de eşlik eder.
Et, içerdiği bolca demir minerali sayesinde kansızlıkla mücadeleye destek olur. Kaliteli bir protein kaynağı olarak da kaslarımızın gelişimi ve onarılmasına katkıda bulunur.
Haşlama Et
Kimileri için vazgeçilmez bir lezzet olan ve katıldığı tariflerle ülkemiz mutfağının en zengin kategorilerinden biri oluşturan haşlama et, bolca kolajen içeren enfes sulara sahip yemekler hazırlamamızı sağlar. Uzun sürelerle pişirilen ve pamuk gibi ağızda dağılan haşlama etler, mutfağımızın en sevilen tariflerinden bazılarında başrolü oynar. Makarna ile yeniden yorumlanabilecek tirit ve ıslama gibi ülkemiz mutfağına has lezzetlerin ortaya çıkarılmasına da olanak tanır. Et, yapısında bulunan B6 ve B12 vitaminleri sayesinde sinir sistemi sağlığını destekler, bilişsel süreçlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.
Kurban Bayramı’nda yapıp sevdiklerimizle birlikte neşeli sofralarda tüketebileceğimiz enfes etli makarna tariflerinden kimi örnekler gördük. Ve etin en lezzetli iki hali hakkında bilgiler edindik. Şimdi mutfağa girip bayramda gelecek konuklar ya da ailemiz için en güzel lezzetleri hazırlamaya başlamanın zamanı geldi. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademesi’nden şeflerimizin de detaylı tarif videolarıyla hep yanımızda olduklarını bir kez daha hatırlatalım. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.