şeftali

Zaman zaman kendimizi karşısında amansız bir mücadele veriyormuşuz gibi hissettiğimiz doğa, bazı durumlarda da onunla nasıl eşsiz bir uyum içinde olduğumuz yeniden hatırlatmak ister gibidir. Yaz mevsiminde bizlere sunduğu ürünler ve ürünlerin sanki tam daz bu sıcak mevsimde ortaya çıkan ihtiyaçlarımızı karşılamak için oluşmuş gibi durması da bu fikri şaşırtıcı biçimde destekleyen gerçekler arasındadır. Sıcak yaz günlerinde yetiştiği ağacın dallarını aşağı sarkıtan bol sulu ve benzersiz bir ferahlatıcılığa sahip şeftaliler, doğayla aramızdaki heyecan verici uyumu en iyi örnekleyen ürünler arasında olsa gerek. Sıcaklardan bunalıp terlediğimiz zamanlarda kendimizi bir şeftali ile serinletmek, onunla zenginleşen hafif kahvaltılar yapmak ve ağırlıktan eser olmayan yaz tatlılarında onu kullanmak herhalde hiçbirimizin kolay kolay vazgeçebileceği keyifler değildir.

Tabii meyve deyince hepimizin aklına öncelikle tatlılar geliyor olabilir. Ama bir de doğanın bizlere armağanı olan bu muhteşem lezzetlerin geleneksel mutfak kültürümüzden gelen mirasın da güçlü etkisiyle yemeklerimizde farklı biçimlerde kullanılması olanağı da var. Şeftali de hafif ekşimsi lezzetiyle yalnızca tatlılarda değil salatalarda, kahvaltı kaselerinde hatta kurusuyla yağlı et yemeklerinin tadını dengelemekte kullanılabilir. Elbette bu denemeleri yaparken şeftalinin tatlılığını göz önünde bulundurarak dikkatli davranmamız miktarı ve çeşnilendirme dengesini doğru ayarlamamız gerekir. Ayrıca şeftalinin etler için tatlı-ekşi glaze soslar hazırlamakta da kullanılabilen bir meyve olduğunu belirtelim.

irmik

Nefis Şeftalili Tarifler

İsterseniz şimdi, yaz mevsiminde doğanın bizlere armağan ettiği eşsiz meyvelerden biri olan şeftali ile hazırlayabileceğimiz kimi örnek tariflere hep birlikte bir göz atalım.

Kuru Şeftalili Kahvaltı Kasesi: Kuru şeftali ve irmik ile hazırlayabileceğiniz hem hafif hem de enerji dolu bir kahvaltı kasesi.

Çikolatalı Şeftalili Muffin: İrmiğin katkısıyla eşsiz bir doku kazanan bu pofur pofur muffinler şeftali ve çikolata ile lezzetleniyor.

İrmikli Şeftalili Kek: Bol sulu şeftalinin lezzet katıp nemlendirdiği kekinizi biraz irmik kullanarak gevrekleştirebilirsiniz.

Şeftalili Makarna Salatası: Lezzetli ve sağlıklı yeşillikler, bolca limon ve şeftali parçaları makarna salatanıza eşsiz bir ferahlatıcılık kazandıracak.

Şeftali Soslu Biftek ve Makarna: Şeftalili bir sos ile kaplanıp glaze edilmiş bifteklerle buluşan makarnanın tadına doyamayacaksınız.

Şeftalinin İki Lezzetli Hali: Taze ve Kuru Şeftali

Şeftali hazırlayabileceğiniz harika tariflerden bazılarını gördük. Umarız bu tarifler size  mutfaklarınızda nefis denemeler yapmanız için cesaret verir. Şimdi, bu denemelerde kullanabileceğiniz şeftalinin iki farklı biçimi hakkında bilgiler vererek devam edeceğiz. Taze ve kuru şeftali, mutfaklarımızda kullanabileceğimiz bu harika yaz mevyesinin lezzetli halleri. Taze ve kuru şeftali hakkında bilgiler sizlerle.

Taze Şeftali

Taze şeftali mutfaklarımızda genellikle enfes tatlılar hazırlamakta kullanılır. Harika tatlı soslarına, pürelere, ferahlatıcı kremalara konuk olan bu meyve, hafif mi hafif yaz tatlıları hazırlamak için çok iyi bir seçimdir. Tabii dünya mutfağında taze şeftalinin tatlı-ekşi et sosları hazırlamak gibi işlemlerde de kullanılabildiğini unutmayalım.

Yapısında bol miktarda lif bulunan şeftali, sindirim sağlığı açısından çok faydalı bir meyvedir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan bu lifler ayrıca vücudumuzdaki yararlı bakterilere de besin olur ve çoğalmalarını destekler.

Kuru Şeftali

Tüm meyve kuruları gibi kendi başına lezzet ve sağlık dolu bir atıştırmalık olan kuru şeftali, çeşitli tariflerde kullanmak için de çok iyi bir malzemedir. Geleneksel mutfak kültürümüzde yer alan yemekleri kuru meyveler ile lezzetlendirme tekniğiyle de değerlendirilebilecek bu malzeme, tariflerde dengeleyici ve kıtır bir öge olarak da kullanılabilir.

Şeftalide bol miktarda bulunan C vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar onu kansere karşı koruyucu bir besin haline getirir. Antioksidanlar ayrıca kötü kolesterolün düşürülmesine katkı sunarak kalp-damar sağlığını da güçlendirir.

Yaz mevsiminin bizlere tazeleyici bir esinti hissi veren meyvesi şeftali ile hazırlanan harika tarifler ve şeftalinin iki lezzet hali olan tazesi ve kurusu hakkında bilgiler edindik. Artık mutfağa geçip enfes şeftalili tarifler hazırlayabiliriz. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimiz de hem birebir uygulayabileceğiniz hem de ilham alabileceğiniz tarifleriyle hep yanınızda. Şeflerimizin hazırladığı tarifler videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler