kasenin içindeki pişmemiş tarhana

Karadeniz kıyılarındaki en uzun sahil şeridine sahi olan ve topraklarının büyük bölümü orman ve fundalıklarla kaplı yemyeşil şehirlerimizden biridir Kastamonu. Kıyıya paralel uzanan İsfendiyar Dağları’nın etkisiyle kuzey kesimlerinde Karadeniz iklimi hüküm sürerken güney bölgelerinde İç Anadolu ikliminin hakim olduğu bu şehir, dünyada eşi benzeri bulunmaya doğal ürünleriyle muazzam zenginlikte bir mutfak kültürüne sahiptir. Dünyanın en eski ve günümüze genetik özellikleri korunarak gelmiş türlerinden biri olan Siyez buğdayının ana vatanı olan Kastamonu, bu çok özel buğday türüyle üretilen Siyez bulguru ve unu gibi ürünlerle de benzersiz bir değer kazanır. Banduma, simit tiridi, kara çorba gibi çok özel lezzetlerin yer aldığı mutfağıyla bu şehir, sakinlerinin günlük olarak deneyimlediği, ziyaret edenlerinse tadına doyamadığı bir gastronomi şöleninin ev sahibidir.

Siyez buğdayı ve onunla üretilen benzersiz malzemelerin yanı sıra çok özel bir tür olan Taşköprü sarımsağı, ülkemizde üretilenler arasında zirveye oynayan pastırması, en sevilen ve sıkça kullanılan türlerden olan Tosya pirinci ve daha pek çok özel lezzet Kastamonu mutfağına karakterini kazandıran değerler arasındadır.

Kastamonu’nun Benzersiz Lezzetleri

İsterseniz gelin, Kastamonu’nun bu benzersiz ürünlerinden bazılarını kısa bilgiler eşliğinde biraz daha yakından inceleyelim.

Tarhana: Tarifinde dereotu, çemen, nane, reyhan ve kekik kullanılmasıyla dikkat çeken ve yaş olarak mayalanan tarhana, Kastamonu mutfağının sağlık dolu lezzetlerinden biridir. Kış aylarında şifa niyetine tüketilen çorbasıyla şehrin vazgeçilmezlerindendir.

Pastırma: Türkiye’nin öne çıkan pastırma çeşitlerinden biri ve kimilerine göre en lezzetli ve kalitelisi olan bu ürün şehrin imza lezzetlerinden biridir.  Kastamonu’nun bir başka özel ürünü olan sarımsağın da benzersiz bir katkı sunduğu pastırma, pek çoklarının değişmez tercihidir.

Kestane balı: Kastamonu’nun gür ormanlarındaki kestane ağaçlarından beslenen arıların ürettiği bu bal, daha çok bir şifa kaynağı olarak ölçülü miktarlarda tüketilen çok özel bir besindir. Karakteristik bir kestane kokusuna ve kendine özgü buruk bir tada sahip olan bu besin, şehrin en kıymetli ürünlerinden biridir.

Siyez buğdayı: Günümüze kadar genetik özelliklerini koruyabilmiş nadir buğday türlerinden biri olan Siyez buğdayı, düşük gluten oranınına sahip sağlıklı bir ham madde olarak öne çıkar. Bu buğdaydan üretilen bulgur ve un, yalnızca Kastamonu’nun değil ülkemizin hatta tüm dünyanın en özel besin maddeleri arasındadır.

Taşköprü sarımsağı: Ülkemizde yetişen belki de en kaliteli ve en lezzetli sarımsak türlerinden birine de Kastamonu ev sahipliği yapar. Taşköprü sarımsağı, sağlığa yararlı vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Diğer türlere göre bir miktar daha acı olan bu sarımsak, şehrin en meşhur ürünlerinden biridir.

İki Enfes Kastamonu Tarifi

Kastamonu’nun benzersiz ürünleri arasında öne çıkanlar hakkında bilgi edindikten sonra Karadeniz Bölgemizin bu nadide şehrine ait iki enfes yemeği sizlerle paylaşabiliriz. Arkasına makarnanın gücünü alan ve şehrin özel ürünleri ile zenginleşen bu iki tarif: Ekşili Pilav ve Sarımsaklı Kıymalı Tarhana Çorbası.

Ekşili Pilav

Orijinali, Kastamonu’nun en özel ürünlerinden biri olan Siyez bulguru ile yapılan, envai çeşit ot ve yoğurt ile lezzetlenen bu muhteşem tarif, bulgur yerine boncuk makarnanın kullanıldığı bir yorumla da bambaşka bir keyif sunabilir. Tabii Siyez bulgurunuz varsa orijinal tarifi de mutlaka denemenizi öneririz.  

Kıymalı Sarımsaklı Tarhana Çorbası

Kıymanın ve sarımsağın sıklıkla eşlik ettiği, yaşadığımız toprakların şifa dolu bu klasiği, Kastamonu’nun meşhur tarhanası ve Taşköprü sarımsağı ile hazırlandığında bambaşka bir lezzet seviyesine ulaşır. İkisi de sağlık dolu özellikleriyle çıkan bu ürün ile hazırlandığında, bu çorba adeta ilaç niyetine tüketilir.

Yeşilliklerle çevrili şehrimiz Kastamonu’nun özel ürünlerle zenginleşen mutfağına ve bu mutfağa ait iki enfes tarife bir göz attık. Sanıyoruz ki tüm bu okuduklarınız sizde de mutfağa girip nefis bir yemek hazırlama isteği uyandırmıştır. O halde Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden yararlanabilir, sevdiklerinizle birlikte keyifle yiyeceğiniz harika yemekler yapabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı birbirinden leziz tariflerin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın! Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yap!

İlgili İçerikler