
Birçok mitolojik anlatıda, masalda, efsanede boy gösteren nar, yüzyıllar boyunca ruhun ölümsüzlüğünün, doğanın verimliliğinin, kahramanların yenilmezliği ile gücünün sembolü olarak görülmüştür. İçinde sakladığı kırmızı renkli ve lezzetli taneleriyle insanların mucizevi özellikler atfetmesi hiç de şaşırtıcı olmayan bu meyve, tatlıların ve salataların süsü, suyuyla adeta bir şifa iksiri ve mutfağımızın en özel bileşenlerinden biri olan ekşisiyle benzersiz bir lezzetlendiricidir. Kendi başına da kaşık kaşık keyifle tüketilen nar öyle sevilir ki onu kolayca ayıklama yöntemleri her zaman en çok aranan mutfak önerileri arasındadır. Bazı türlerinin 200 yıl yaşayabildiği bilinen bir ağacın armağanı olan bu meyve, doğanın bize sunduğu en sağlıklı ürünlerden biridir ki parlak kırmızı rengi de bunun müjdeleyicisidir.
İsterseniz gelin, bu efsanevi meyvenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Nar
İçerdiği etkili antioksidanlarla öne çıkan nar, mitolojik anlatılardaki gücünü anımsatacak biçimde vücudumuzu birçok hastalığa karşı koruyan, kansere yakalanma riskini azaltan bir meyvedir.
Narda bulunan antioksidanlar kanın akışkanlığını düzenleyerek kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür, kötü kolesterolün azaltılmasına da yardımcı olur.
Güçlü anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahip olan nar, sindirim sistemine yerleşen zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırır, şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetleri önleyerek sindirim sistemi sağlığını destekler.
Nar, içeriğindeki A, C ve E vitamini, çinko, fosfor, magnezyum ve demirle kronik iltihaplanmaya ve çeşitli hastalıklara yol açan oksidatif stres oluşumunu önler, anti-enflamatuar etki gösterir.
Yapılan araştırmalar, nar çekirdeği özütünün artrit gibi romatolojik eklem rahatsızlıklarının başlangıcını ve görülme sıklığını azaltabileceğine de işaret ediyor.
Sağlıklı özellikleriyle benzersiz bir meyve olan narı mutfakta kolayca değerlendirmemize yardımcı olacak ipuçlarını öğrenmeye de sanıyoruz kimse hayır demeyecektir.
Pratik Bilgiler ile Nar
Meyve alışverişinizde güzel narlar seçmek istiyorsanız, parlak ve sağlam kabuklu, ağır olanları tercih etmelisiniz.
Narları bütün halde, kuru ve serin bir ortamda 1 aya kadar, nar tanelerini ise buzdolabında hava geçirmeyen bir kapta 5-7 gün muhafaza edebilirsiniz.
Narı ortadan ikiye bölüp uygun bir kaba yerleştirdikten sonra kabuklu kısmına bir tahta kaşığın tersiyle vurarak kolayca ayıklayabilirsiniz.
Elinizde taze nar suyu varsa kaynatıp koyulaştırarak pratik nar ekşisi elde edebilirsiniz. Nar suyunu kıvam alana kadar kaynatırken üstünde oluşan köpükleri almaya dikkat etmeli ve son aşamada çok az miktarda tuz eklemelisiniz.
Kolayca Yapılan Bir Tarif: İrmikli Narlı Pişmeyen Cheesecake
Bereket sembolü narın sağlıklı özellikleri ve pratik mutfak bilgilerini keşfettikten sonra şimdi onun kendine özgü tadıyla lezzetlenecek bir tarif önerisine göz atabiliriz. Kolaylığıyla göz dolduran bu tarif: İrmikli Narlı Pişmeyen Cheesecake.
Birçok meyveyle lezzetlenebilen hafif ve keyifli bir tatlı olan cheesecake’i sevmeyen yoktur. Peki, onu hiçbir pişirme işlemi olmadan da yapabileceğinizi söylesek? İrmiğin gücünü arkasına alan bu tarife, Nuh’un Ankara Makarnası Youtube kanalından ulaşabilir, cheesecake keyfini evinizde zahmetsizce yaşayabilirsiniz.
Tıpkı narla ilgili “Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane!” bilmecesi gibi, bu eşsiz meyve hakkında birçok bilgi ve keyifli bir tarif önerisini sizlerle paylaştığımız bir yazı oldu. Öyleyse haydi, nar ayıklamak için kollar sıvansın, mutfakta çalışmalar başlasın. Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin titizlikle hazırladığı birçok tarifin, videolu anlatımlarla sizi beklediğini unutmayın! Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın!