• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta mantarlı makarna; çevresinde taze renkli çiçek, pişirilmemiş yüksük makarnalar, dilimlenmiş mantar

Alzheimer hastalığı bunama ile seyreden, öğrenme, bellek, oryantasyon, kişilik gibi zihinsel fonksiyonların adım adım bozulduğu, kişinin tüm yaşamını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Doğal olarak hepimiz yaşamı oldukça güçleştiren bu hastalığa yakalanmaktan korkarız.

Doğru yaşam tarzı değişiklikleri ve besin tercihleriyle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürmek mümkün. Alzheimer hastalığından korunmamızı sağlayacak 5 beslenme önerisi ise şöyle:

  1. Selenyumdan zengin beslenin. Selenyumdan zengin besinler; mantar, çiğ yer fıstığı, yumurta, karaciğer, yağlı balıklar ve ayçiçeği tohumlarıdır.
  2. B vitaminlerinden zengin beslenin. B vitaminlerinden zengin besinler; makarna, bulgur gibi tam tahıllı besinler, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar (ay çekirdeği, badem gibi), ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve brokolidir. B12 vitamini ise sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır.
  3. Sarı ve yeşil renkli sebze, meyveleri tüketin. Sarı, yeşil renkli sebze ve meyveler, bir A vitamini türevi olan lutein ve zeaksantinden zengindir. Bu iki biyoaktif bileşen de sinir sistemi harabiyetinden korur. 2015 yılında yapılan bir araştırmada Alzheimer hastalarının kanlarındaki lutein düzeyinin sağlıklı bireylerden %21, zeaksantin düzeyinin de %31 oranında düşük olduğu bildirilmiştir.
  4. Kanınızdaki D vitamini seviyenizi kontrol ettirin. Eğer D vitamini seviyeniz düşükse doktorunuzun önerisi doğrultusunda mutlaka D vitamini desteği kullanmanızı öneririm.
  5. Turunçgillerin tam mevsimi, tüketmeyi ihmal etmeyin. Hepimizin bildiği gibi turunçgiller, C vitamininden oldukça zengin meyvelerdir. C vitamini düzeyi yeterli olan 70 yaş civarı bireylerin zihinsel açıdan akranlarından 1,5 yaş daha genç oldukları saptanmıştır.

 

 

Bugün Alzheimer riskini düşürmemize yardım edecek, selenyum ve B vitaminlerinden zengin, keyifli bir tarifle karşınızdayız; Mantarlı Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

Mantarlı Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır. Zorluk derecesi 2 yıldızdır.

 

Mantarlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan mantar; kaliteli bir selenyum, bakır, potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor ve B vitaminleri kaynağıdır.

  • Mantar, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını düzenler.
  • Kalsiyumdan zengin bir besin olan mantar, vejetaryenlerin kemik sağlığını korumasına yardımı olur.
  • Mantar, sinir sistemi harabiyetinden koruyan ve Alzheimer hastalığı riskini azaltan B1, B2, B3, B5, B9 vitaminlerinden, kolin ve C vitamininden zengindir.
  • Mantar, melatonin sentezini artıran bir besin olduğu için uykuya dalmayı kolaylaştırır.
  • Mantarın folik asitten zengin yapısı anne rahmindeki bebeği genetik anomalilerden korur, bu nedenle her gebe güvenilir yerlerden satın aldığı ve iyice yıkayıp temizlediği mantarı sık sık tüketebilir.

 

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan kekik; bitkisel kaynaklı demir, K vitamini, lutein, betakaroten, neoksantin, lutein, zeaksantinden zengin bir besindir.

  • Kekik özü, çok çeşitli anti-diyabetik özellikler sergiler ve bu sayede şeker hastalığından korur.
  • Kekik, insülin direncine iyi gelir, kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve bu şekilde iştah kontrolünü kolaylaştırır.
  • Kekik, hipolipidemik etkisi ile kan yağlarını dengeleyebilen ve kötü huylu kolesterol seviyesini kontrol altına alabilen bir baharattır.
  • Kekiğin antienflamatuar aktiviteye sahip olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Gribal enfeksiyonların sıkça gözlendiği sonbahar aylarında kekikten zengin tarifler bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Tarifimize lezzet veren bileşenlerden biri olan kaşar peyniri, vücutta biyoyararlanımı yani kullanım oranı yüksek olan hayvansal kaynaklı proteinden zengin bir besindir.

  • Kaşar peynirinin kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, bakır içeriği diğer tüm peynirlerden daha yüksektir.
  • Kaşar peyniri, diğer peynir türlerini sevmeyen çocukların kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmeleri adına en iyi alternatiftir.

 

Mantarlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 462 kcal
Karbonhidrat 44,4 g
Protein 17,9 g
Yağ 23,4 g
Posa 3,5 g
A Vitamini 259,1 µg
D Vitamini 0,67 µg
E Vitamini 0,8 mg
K Vitamini 2 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,3 mg
Niasin 2,2 mg
B5 Vitamini 0,85 mg
Biotin 3,8 µg
B6 Vitamini 0,17 mg
Folik asit 45 µg
B12 Vitamini 1,0 µg
C Vitamini 0,62 mg
Sodyum 1983,5 mg
Potasyum 231,4 mg
Magnezyum 67,8 mg
Kalsiyum 329,3 mg
Fosfor 327 mg
Kükürt 225,4 mg
Klor 3069,5 mg
Demir 1,45 mg
Çinko 2,5 mg

 

Mantarlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %39’unu,
  • Protein gereksinimimizin %16’sını,
  • Yağ gereksinimimizin %45’ini karşılamış oluruz.

Mantarlı Makarna her yaştan bireyin keyifle ve sağlıkla tüketeceği bir tariftir. Kalsiyum gereksinimi yüksek olan, kemik dokusunu ve sinir sistemini güçlendirmek isteyen, kan basıncını kontrol altında tutmaya çalışan herkes için lezzetli bir seçenektir.

Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin tarifimizi tuzsuz olarak hazırlamalarını öneririm.

Soğuk algınlığı geçiren kişiler tarifimizi tüketirken üzerine toz zerdeçal serpebilir.

 

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler