Lezzetli yemek nedir ya da bir yemeği lezzetli yapan şey nedir? Sadece Türk mutfağında değil, dünya mutfağının pek çok örneğinde de lezzete giden yolun, bol miktarda tereyağından veya şekerden geçtiğine dair bir algı mevcut. Sağlıklı beslenme denildiğinde ise akla genellikle tatsız tuzsuz yiyecekler tüketmek geliyor. Hakiki tereyağı ile yapılan pilavın tadı bir başka olmuyor desek, yalan söylemiş oluruz. Benzer şekilde, atıştırmalık olarak bir çikolatalı kruvasan ile grissiniyi önümüze koysalar, kabul edelim ki pek çoğumuzun eli kruvasana uzanacaktır…
İlgili İçerik: Pratik ve Sağlıklı Atıştırmalıkların Faydaları
Lezzetli tariflerin, genellikle yüksek kalorili ve sağlık açısından çok da tercih edilmemesi gereken malzemeler içerdiği söylenebilir. Peki, bu besinler gerçekten lezzetli mi; yoksa bizim lezzet anlayışımız, yani damak tadımız mı bu yönde gelişmiş? Başka bir deyişle; hamburger, salatadan gerçekten daha mı lezzetli ya da birtakım nedenlerden ötürü beynimiz hamburgeri daha lezzetli bir yiyecek olarak mı konumlandırıyor?
İnsanların çekici bulduğu yasaklar arasında beslenme şekilleri de yer alıyor. Şöyle düşünelim; hamburger ve salatanın kalorisi aynı olsaydı ve ikisi de eşit derecede sağlıklı olsaydı yine de hamburgeri seçer miydik? Sağlıklı yiyeceklerin lezzetli olmadığı düşüncesinde, büyük ihtimalle yasakların çekici gelmesi önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, sağlıklı beslenmek için öncelikli olarak yapmamız gereken şey bakış açımızı değiştirmek. Elbette söylemesi kolay ama yapması zor! Yine de zorunluluk duygusundan zihnimizi arındırmak, sağlıklı yaşam için iyi bir başlangıç olacaktır.
Lezzetten ödün vermeden sağlıklı gıdalar tüketmek için pratik önerilere hepimiz ihtiyaç duyuyoruz. Artık hangi besinlerin sağlıklı olduğunu, hangilerinin ise az miktarlarda tüketilmesi gerektiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Fakat, iş uygulama kısmına gelince maalesef bilmek yetmiyor… Sayfamızda zaten hem ana öğün hem de ara öğünlerde zevkle uygulayabileceğiniz yemek tariflerine bol bol yer veriyoruz. Yine de bununla yetinmedik ve sizlere günlük hayatta uygulayabileceğiniz ufak öneriler hazırladık.
İlgili İçerik: Çalışan Kadınlar için Pratik Mutfak Önerileri
İlk olarak, ekmek tüketimini kontrol altına almayı deneyebilirsiniz. Örneğin, salata ile doymayacağınızı düşünüyorsanız, yanına ev yapımı hafif bir domates soslu makarna ya da yoğurtlu erişte yapabilirsiniz. Böylece karbonhidrat tüketimini sınırlandırırken, ihtiyacınız olan enerjiyi de almış olacaksınız ve sağlıklı yaşam için önemli bir adım atacaksınız.
İlgili İçerik: Makarna Gerçekten Sağlıklı Mı?
İkinci olarak; genellikle salatalarda kullandığımız ve soframıza doğranmış halde servis ettiğimiz marula, yeni bir boyut kazandırmayı deneyebilirsiniz. Pek çoğumuz öğünlerimizde dürüm, sandviç gibi besinlere ister istemez sık sık yer veriyoruz. Marul da tam bu noktada devreye giriyor. Ekmek arası yapabileceğimiz birçok gıdayı marul ile tüketmeyi deneyebiliriz. Örneğin köfteleri, tavuğu ve hatta peyniri bile birkaç marul yaprağına sararak akşam yemeklerini daha hafif hale getirebiliriz.
Son olarak da o vazgeçemediğimiz şeker ile aramıza biraz mesafe koyarak, lezzetli ve sağlıklı öğünlere bir adım daha yaklaşmak mümkün. Tatlıları hayatımızdan tamamen çıkarmadan, fakat daha hafif tarifler uygulayarak bu çok da zor bir hedef değil. Örneğin, şerbetli yerine sütlü tatlıları tercih edebiliriz. Ya da ev yapımı tatlı çeşitlerinde toz şeker kullanmak yerine pekmez gibi doğal ve besleyici şeker kaynaklarına yönelebiliriz. Böylece hem tatlı krizlerimizi bastırabilir hem de aşırı şeker tüketiminden kaçınabiliriz.
Unutmayın ki sağlıklı beslenmek, tatsız tuzsuz yemekler yemek veya keyifsiz sofralara oturmak anlamına gelmiyor. Alışkanlıklarımızı ve yemeğe bakış açımızı birazcık değiştirdiğimizde hem lezzetli gıdalar tüketmek hem de sağlıklı beslenmek mümkün. Sizin de mutfağınızda kullandığınız benzer ufak lezzet hileleri varsa, bunları yoruma yazabilir ve lezzete giden yolda sağlıklı çözümler arayanlara önerilerde bulunabilirsiniz.