Kinoa, chia, goji berry… Bu isimleri mutlaka duymuş olmalısınız.

Kinoa, chia, goji berry… Bu isimleri mutlaka duymuş olmalısınız. İnternetin yaygınlaşması, sağlıklı beslenmenin daha çok önem kazanması, vejetaryen ve vegan diyetlerin artışı gibi durumlar, alışkanlıklarımızın değişmesine ve mutfaklarımıza farklı besinlerin girmesine yol açıyor.

1) Kinoa

Tahıl gibi gözükse de aslında ıspanak, pancar gibi kök bitkilere daha yakın olan ve yenebilir tohumları için yetiştirilen kinoa, sağlıklı beslenmeyle yakından ilgilenenlerin bildiği bir besin. İçerdiği temel aminoasitler, kalsiyum, demir ve fosfor gibi bileşenlerle zengin besin değerine sahip olan kinoanın tarihi İnka Uygarlığı’na dek uzanıyor. Tansiyonu dengeleyen, kansızlığa iyi gelen, cildi koruyan bu tohumları omletlerden salatalara, dolma içlerinden hamur işlerine kadar birçok yemekte kullanmak mümkün.

2) Chia Tohumu

Günlük lif ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilen chia tohumu da son yıllarda mutfaklarımızın gözdesi hâline gelen besinlerden biri. Onun da tarihi oldukça eski: Aztek Uygarlığı’nda yetiştirilip tüketildiği biliniyor. İçerdiği zengin besin değeriyle uykuyu düzenleyen, enerji veren ve bağışıklık sistemini güçlendiren chia tohumlarını yemeklerde, salatalarda ve smoothielerde kullanarak tüketebilirsiniz.

3) Goji Berry

Yaşlanmayı yavaşlatan, depresyona iyi gelen, yağ yakımını kolaylaştıran ve sindirim sistemini düzenleyen Goji Berry meyvesine kurt üzümü de deniyor. Anavatanı Himalayalar olan ve Çin’de 1700 yıldır kullanılan bu sağlık kaynağı, ekşimsi tadıyla vişneyi andırıyor ve taze ya da kurutulmuş biçimde tüketilebiliyor.

4) Tatlı Patates

Sıcak iklimleri seven, balkabağı ile patates arasında şekerli bir tada sahip olan tatlı patates, Türkiye’de İskenderun, Hatay ve Niksar bölgelerinde yetiştiriliyor. Kolay sindirimi, içerdiği yüksek A vitamini ve düşük alerji riskiyle özellikle bebek beslenmesinde sıkça tavsiye edilen besinlerden biri olan tatlı patates, kan şekerini dengeleyici özelliği ile de biliniyor. Dünya mutfağında sıkça kullanılıyor ve kızartma, haşlama, közleme gibi pek çok çeşitli yöntemle pişirilebiliyor.

5) Brüksel Lahanası

Küçük ve porsiyonluk oluşu, hazırlamada sağladığı kolaylıklar, zeytinyağlı ve etli gibi farklı seçeneklere imkân sağlaması, sindirimi düzenleyici etkisi gibi saymakla bitmeyen faydalarıyla kısa sürede mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan Brüksel lahanası, turpgillerden, kalın ve kat kat yaprakları olan bir besin. Antioksidan özelliğe sahip olan bu besin, kanseri önleyici etkisiyle de öne çıkıyor.

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler